Ντράγκι: Περισσότεροι άνεργοι νέοι, λιγότερη δημοκρατία

Ντράγκι: Περισσότεροι άνεργοι νέοι, λιγότερη δημοκρατία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την ανεργία των νέων, δημιουργώντας μια πιο ανοικτή και δυναμική αγορά εργασίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ συσχέτισε την επίλυση του προβλήματος με την επιβίωση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών. Μιλώντας στο Δουβλίνο σε ένα είδος συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους φοιτητές της ιρλανδικής πρωτεύουσας, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι «σε πολλές χώρες το βάρος της κρίσης έπεσε δυσανάλογα πάνω στους νέους ανθρώπους, διαψεύδοντας τις ελπίδες τους και προκαλώντας οργή και απώλεια εμπιστοσύνης στις αξίες της κοινωνίας μας και στη δημοκρατία μας».

Αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος κυρίως χάρη στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που υιοθέτησε η Τράπεζα και οδήγησαν σε 17 τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκαν έξι εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη και η ανεργία των νέων μειώθηκε από το 24% το 2013 στο 19% το 2016. Παραμένει, ωστόσο, κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερη των προ της κρίσης επιπέδων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τους πολιτικούς να ενισχύσουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε., για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους που αναζητούν εργασία ή που θέλουν να αλλάξουν δουλειά.

Παρέπεμψε, μάλιστα, στο παράδειγμα της Γερμανίας και της Αυστρίας, που με το εκπαιδευτικό τους σύστημα προσφέρουν επαγγελματική εμπειρία από τα πρώτα στάδια των σπουδών. Αναφερόμενος σε όσους πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται σε μια πιο ισότιμη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό για τους νέους που είναι το μέλλον της δημοκρατίας μας, καθώς δεν πρέπει να ζουν μόνο με επιδόματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή