ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθαίνει η κρίση που μαστίζει το ρωσικό τραπεζικό σύστημα

vathainei-i-krisi-poy-mastizei-to-rosiko-trapeziko-systima-2210571

Κρατικοποιώντας δύο ακόμη ιδιωτικές ρωσικές τράπεζες μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη διάσωση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, η Τράπεζα της Ρωσίας υιοθέτησε το δόγμα ότι «ορισμένες τράπεζες είναι υπερβολικά μεγάλες για να αφεθούν να καταρρεύσουν». Την αναγκάζουν οι ισχυρότατοι κραδασμοί που κλονίζουν το ρωσικό τραπεζικό σύστημα με τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις τραπεζών. Και αυτό γιατί είχαν υιοθετήσει πρακτικές άλλοτε ανάλογες εκείνων που παλαιότερα κλόνισαν ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες και άλλοτε παρεμφερείς με τις «φούσκες» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Αυτήν τη φορά, η Τράπεζα της Ρωσίας κρατικοποίησε την B&N Bank, τη δωδέκατη από πλευράς ενεργητικού ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, που δεν αποτελεί «συστηματικά σημαντική» τράπεζα, καθώς αντιπροσωπεύει το 2% του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, όπως εκτιμά ο οίκος Fitch. Κρατικοποίησε επίσης τη Rost Bank, που κατέρρεε και στην οποία έχει μεγάλη έκθεση η Β&Ν. Παράλληλα, όμως, η Β&Ν είχε μεγάλη έκθεση στην Otkritie, τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, που έφτασε στα πρόθυρα κατάρρευσης στα τέλη Αυγούστου και διασώθηκε όταν η Τράπεζα της Ρωσίας εξαγόρασε μερίδιό της ύψους 75% και την κρατικοποίησε. Ηταν η μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία της χώρας και οφειλόταν σε ραγδαία διόγκωση της Otkritie μέσα από παράτολμες εξαγορές και δυσθεώρητες τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα. Η κατάρρευσή της υπονόμευσε την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και ιδιωτών, με αποτέλεσμα να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους οι ιδιωτικές εταιρείες της Ρωσίας. Αποσύρθηκαν έτσι από την Β&Ν καταθέσεις 12,3 δισ. ρουβλίων, που αντιστοιχούν σε 176 εκατ. ευρώ και στο 36% των καταθέσεων των κρατικών εταιρειών. Οπως και η Otkritie, η Β&Ν είχε ακολουθήσει επιθετική επεκτατική πολιτική το διάστημα 2010-2016, εξαγοράζοντας μικρές τράπεζες, όπως η Moskomprivatbank, η Rost Bank και η SKA-Bank. Με την απορρόφηση των τριών τραπεζών από ταμείο που δημιούργησε γι’ αυτόν τον σκοπό, η κεντρική τράπεζα ελέγχει τώρα το 5% του συνολικού τραπεζικού τομέα της Ρωσίας.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ τα τελευταία τρία χρόνια η κεντρική τράπεζα άφησε πολλές μικρότερες τράπεζες να καταρρεύσουν, στο πλαίσιο μιας σκληρής γραμμής που υιοθέτησε η επικεφαλής της, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, με σκοπό την εξυγίανση του κλάδου. Από το 2014 που ανέλαβε το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, η κ. Ναμπιουλίνα έχει με διάφορους τρόπους κλείσει περίπου 300 ρωσικές τράπεζες, κερδίζοντας τον έπαινο ακόμη και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Στην αποδυνάμωση του ρωσικού τραπεζικού κλάδου έχει συμβάλει και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναπόφευκτη συνέπεια του πλήγματος που δέχθηκε η ρωσική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, όταν η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου συνδυάστηκε με τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Οπως, όμως, ανέφεραν στους Financial Times στελέχη ρωσικών τραπεζών, κύρια πηγή του προβλήματος είναι ότι μόνον το 10% έως 20% του ενεργητικού των ρωσικών τραπεζών αποτελείται από υγιή στοιχεία ενεργητικού και το υπόλοιπο «από όλα εκείνα τα “σκοτεινά” χρηματοπιστωτικά εργαλεία που δεν θέλει κανείς ούτε να περάσει δίπλα τους». Η βρετανική εφημερίδα επέρριπτε, μάλιστα, ευθύνες και στην Τράπεζα της Ρωσίας, που επέτρεψε τη δυσανάλογη διόγκωση ορισμένων τραπεζών σε πολύ μικρό διάστημα.