Ο Τουσκ συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο για το μέλλον της Ευρωζώνης

Ο Τουσκ συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο για το μέλλον της Ευρωζώνης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να διεξαχθούν συζητήσεις για την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος, με σκοπό να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών σε ορισμένα ακανθώδη ζητήματα. Ο κ. Τουσκ συμπεριέλαβε τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την Ε.Ε. σε πρόσκληση που απέστειλε στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, για συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο Ταλίν της Εσθονίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη δημιουργία ενός ταμείου διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στη μείωση του κινδύνου που διέπει τις τράπεζες και στην ίδρυση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων. Επίσης, επισήμανε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των κρίσεων μέσω της μετατροπής του ESM σε Ενιαίο Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προώθησε πρώτη φορά η Γερμανία και στήριξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Τουσκ έγραψε στην εν λόγω επιστολή: «Προκειμένου να προωθήσω αυτήν την ατζέντα, θα συγκαλέσω Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο με διευρυμένη σύνθεση». Επίσης, προσέθεσε ότι «συγκεκριμένες αποφάσεις γι’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί το αργότερο τον Ιούνιο του 2018». Λέγοντας «διευρυμένη σύνθεση της Συνόδου Κορυφής», ο κ. Τουσκ είχε κατά νου όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει το δημοσιονομικό σύμφωνο το 2012, προκειμένου να ενισχύσουν την Ευρωζώνη στη διάρκεια της κρίσης χρέους. Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο υπεγράφη από 25 ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπέγραψαν η Βρετανία και η Τσεχία. Η Κροατία δεν είχε επίσης υπογράψει το εν λόγω σύμφωνο, διότι έγινε μέλος της Ε.Ε. το 2013. Το νέο ταμείο για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης ενδεχομένως να είναι ο ESM. Η μετατροπή του ισχύοντος μηχανισμού διάσωσης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF) υποστηρίζεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Εντούτοις, οι ακριβείς αρμοδιότητες του νέου EMF δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Επίσης, ισχυρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς μπορεί να επιφέρει η ιδέα δημιουργίας ενός συστήματος εγγύησης καταθέσεων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών της Ευρωζώνης.

Ηδη η Γερμανία έχει προβάλει ενστάσεις για τη δημιουργία του συστήματος εγγύησης καταθέσεων μέχρι να επιλυθούν προβλήματα που έχουν καταστήσει ευάλωτα τα τραπεζικά συστήματα ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης. Πρέπει, εν ολίγοις, να επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων που ταλανίζουν τις ιταλικές τράπεζες, προκειμένου οι Γερμανοί καταθέτες να μην εγγυηθούν για καταθέσεις σε άλλα πιο ευάλωτα τραπεζικά συστήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή