Εντυπωσιακές επιδόσεις καταγράφουν εξαγωγές και μεταποίηση σε Ευρωζώνη

Εντυπωσιακές επιδόσεις καταγράφουν εξαγωγές και μεταποίηση σε Ευρωζώνη

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζουν οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης, με εντυπωσιακές επιδόσεις στη μεταποίηση και στις εξαγωγές, όπως επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας αναλύσεων IHS Markit. Η Γερμανία και η Γαλλία πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων παραγγελιών (ΡΜΙ) να αναρριχάται στο υψηλό εξαετίας και στις δύο οικονομίες. Ετσι, η Ευρωζώνη αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις.

Οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2011, αντανακλώντας εκ νέου ενίσχυση της ζήτησης τον Σεπτέμβριο, μετά την επιβράδυνση των προηγούμενων μηνών. Η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ενισχύει τα σενάρια που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανακοινώνει σχέδια για περιορισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από το 2018.

Σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη φάση ανάπτυξης της Ευρωζώνης είναι ότι αφορά για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια όλους τους συντελεστές της εξίσωσης, πυροδοτώντας αύξηση των θέσεων εργασίας σε αντίθεση με άλλες περιόδους, όπου η ενίσχυση της απασχόλησης ήταν υποτονική. «Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία που δημιουργούνται τόσες πολλές θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες. Ειδικότερα στη μεταποίηση καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση θέσεων εργασίας εδώ και δύο δεκαετίες», σημειώνει ο κ. Γουίλιαμσον στην έκθεση της IHS Markit.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει το 0,7% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο.

Αναλυτικότερα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 56,7 μονάδες από τις 55,7 μονάδες τον Αύγουστο και έφθασε στο υψηλό τετράμηνου. Στον κλάδο των υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ έφθασε τις 55,6 μονάδες, αλλά στον μεταποιητικό κλάδο εκτοξεύθηκε στις 58,2 μονάδες, παρά την άνοδο του ευρώ, φθάνοντας το υψηλό των τελευταίων 79 μηνών. «Η άνοδος του ευρώ, παρότι ανησυχεί τους παράγοντες του μεταποιητικού κλάδου, δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου τις εξαγωγές», σχολιάζει ο κ. Γουίλιαμσον.

Η αύξηση της ζήτησης για νέο προσωπικό επιβεβαιώνει την αισιοδοξία για το μέλλον. Το κλίμα εμπιστοσύνης τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες εμφανίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση από τον Ιούνιο. Οι τιμές σε αυτούς τους κλάδους αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, με τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιούνιο του 2011. Βέβαια, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει αρκετά χαμηλότερος, στο 1,5%, σε σχέση τον στόχο της ΕΚΤ που είναι κοντά στο 2%.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη την περίοδο 2017-2018, διαβλέποντας μεγαλύτερη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, από τον Ιούνιο. Ο ΟΟΣΑ αναμένει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να ενισχυθεί κατά 2,1% το 2017 και κατά 1,9% το 2018, αντανακλώντας προς τα πάνω αναθεώρηση της τάξεως του 0,3% και 0,1%, αντίστοιχα, από τις προβλέψεις του Ιουνίου. Αναλόγως έπραξε η ΕΚΤ, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις δικές της προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 2,2%.

Σαφή μέτρα ζητεί το ΔΝΤ από το Παρίσι

Μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, το επιχειρηματικό κλίμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί αισθητά, λόγω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και των υποσχέσεων για μείωση των φορολογικών βαρών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όμως, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Μακρόν πρέπει να είναι σαφής στα μέτρα για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Διαφορετικά, θα σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος και δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Το Παρίσι θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2018 στο ΔΝΤ την επόμενη Τετάρτη. Ο Κριστιάν Μούνσεν, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου τη Γαλλία, δήλωσε στο Reuters ότι «για να στεφθεί με επιτυχία η οικονομική πολιτική, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα και να εφαρμοστούν άμεσα». Χθες ο κ. Μακρόν υπέγραψε πέντε διατάγματα για τη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και μεγαλύτερα περιθώρια για απολύσεις και προσλήψεις. Το Παρίσι στοχεύει σε μείωση των κρατικών δαπανών κατά 16 δισ. ευρώ το 2018, αποβλέποντας σε συνολική μείωση 60 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, όσο δηλαδή διαρκεί η θητεία Μακρόν.

Την ίδια ώρα, όμως, το Παρίσι δρομολογεί περικοπές φόρων 10 δισ. ευρώ το 2018. Το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γαλλία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9% το 2017 και στο 2,6% το 2018. Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το 2017 και 1,8% το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή