Το αποτέλεσμα στη Γερμανία απογοήτευσε τις αγορές

Το αποτέλεσμα στη Γερμανία απογοήτευσε τις αγορές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του ευρώ και άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας αντέδρασαν χθες οι αγορές στα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν τα νέα φραστικά πυρά ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ. Η ανησυχία για τη μελλοντική στάση της Γερμανίας προς την Ευρωζώνη οδήγησε σε άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας. «Οι φίλα προσκείμενοι στην αγορά Ελεύθεροι Δημοκράτες όπως και μία μερίδα του CDU της Αγκελα Μέρκελ και του αδερφού κόμματος CSU εναντιώνονται στη βαθύτερη οικονομική ενοποίηση στην Ευρωζώνη» σχολίασαν άμεσα αναλυτές της Morgan Stanley, που εκτιμούν πως τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών προοιωνίζονται «θύελλες στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια».

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, που συγκαταλέγονται στα ασφαλή καταφύγια και προσελκύουν επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 6 μ.β. στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ημερών στο 0,395%. Η αβεβαιότητα οδήγησε, άλλωστε, σε υποχώρηση του ευρώ κατά περίπου 0,9%. Το ενιαίο νόμισμα κυμαινόταν το βράδυ γύρω στα 1,1839 δολάρια. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με ελαφρά υποχώρηση, με μοναδική εξαίρεση τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης που, αν και άνοιξε με πτώση, έκλεισε στάσιμος με θετικό πρόσημο στο 0,02%. Με απώλειες 0,86% έκλεισε ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για το επικείμενο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας. Με υποχώρηση 0,63% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου και με υποχώρηση 0,27% ο CAC 40 του Παρισιού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης S&P σημείωνε πτώση χθες βράδυ κατά 0,38% και ο Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,35%, με τους αμερικανικούς κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Alphabet να υποχωρούν από 3,7% ως 1,05%. Ανοδικά κινήθηκε, αντιθέτως, το πετρέλαιο, καθώς μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες επιμένουν πως η αγορά οδεύει προς εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης. Ετσι, αργά χθες το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 51,69 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 58,31 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή