Σε υψηλό δεκαετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλό δεκαετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν χθες τις ευρωπαϊκές αγορές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων των Ρεπουμπλικανών για τη μείωση της φορολογίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις αλλά και της προσδοκίας για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Οι τραπεζικές μετοχές ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, καταγράφοντας άνοδο 2%, καθώς αναθερμάνθηκαν οι προσδοκίες για μια αναπτυξιακή πολιτική στις ΗΠΑ. Η ισπανική τράπεζα Banco Sabadel, που είχε πληγεί τελευταία εν μέσω ανησυχίας για το δημοψήφισμα στην Καταλωνία, σημείωσε την καλύτερη επίδοση από όλες τις μετοχές του STOXX 600 με άνοδο 6,9%, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρά αστυνομικά μέτρα. Ετσι και ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας με άνοδο 1,76%. Η είδηση, άλλωστε, της συγχώνευσης μεταξύ Siemens και Alstom οδήγησε τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας αρχικά σε άλμα άνω του 8% και έδωσε ώθηση στο χρηματιστήριο του Παρισιού που έκλεισε με κέρδη 0,25%. Η ευφορία ήταν γενική και έκλεισαν με κέρδη 0,41% ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, με κέρδη 0,85% ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου και με άνοδο 0,38% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου. Ομοίως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,4% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου. Είχε, ομολογουμένως, πάρει ώθηση από την υποχώρηση του ευρώ που το βράδυ κυμαινόταν στα 1,1752 δολ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η προσδοκία για νέες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τις σχετικές δηλώσεις της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν, οδήγησε το δολάριο στα υψηλά ενός μηνός με άνοδο 0,4% αλλά και σε άνοδο τις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ. Ετσι, αργά χθες το βράδυ ο δείκτης S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,12% και ο Dow Jones 0,10%. Τα τελευταία στοιχεία, πάντως, που καταδεικνύουν πως τον Αύγουστο αυξήθηκαν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις, αναθέρμαναν τις προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα ήταν μια άνοδος των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων δύο ετών, που άλλωστε επηρεάζονται περισσότερο από τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων, έφτασαν στο 1,483% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή