Χαμηλός ο ρυθμός αύξησης μισθών, εκτιμά το ΔΝΤ

Χαμηλός ο ρυθμός αύξησης μισθών, εκτιμά το ΔΝΤ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ονομαστικοί μισθοί στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, επισήμανε το ΔΝΤ σε έκθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η υποτονική παραγωγή και η αύξηση της ημιαπασχόλησης ήταν οι βασικοί παράγοντες για τον χαμηλό ρυθμό αύξησης των μισθών. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, το ΔΝΤ κατέληξε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα έχει αποδυναμώσει την αύξηση των μισθών. Οπως σημειώνει στην έκθεσή του, η ακούσια στροφή προς τη μερική απασχόληση έχει μεν ενισχύσει το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, ωστόσο αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα για τον υποτονικό ρυθμό αύξησης των μισθών στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ακούσια εκ περιτροπής εργασία επηρεάζει αρνητικά την πορεία αύξησης των μισθών, υποδηλώνοντας ότι οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας δρα ανασταλτικά σε σχέση με την αύξηση του ρυθμού των μισθών, κυρίως σε εκείνες τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες όπου το ποσοστό όσων δεν εργάζονται είναι χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική ύφεση.

Το ΔΝΤ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι από μόνες τους οι κεντρικές τράπεζες ίσως να μην έχουν τη δυνατότητα να αναθερμάνουν τον ρυθμό αύξησης των μισθών. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αγορά εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες έχει υποστεί ριζικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα περισσότερα άτομα να απασχολούνται ακουσίως σε ευέλικτες μορφές εργασίας ή να εργάζονται λιγότερες ώρες. Επίσης, το φαινόμενο της αυτοματοποίησης έχει παίξει ρόλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, για την αργή αύξηση των μισθών στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ειδική μνεία κάνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ και για την επεκτατική νομισματική πολιτική που έχει εφαρμοστεί από τις κεντρικές τράπεζες. Η έκθεση τονίζει ότι, παρότι η χαλαρή νομισματική πολιτική συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης και στη μείωση της ανεργίας, η αύξηση των μισθών θα εξακολουθήσει να είναι υποτονική μέχρι να περιοριστεί η ακούσια εκ περιτροπής εργασία ή να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των χωρών. Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο το δίλημμα που αντιμετωπίζουν η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Ενδεικτικά, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ανεργία στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 4,4%, έναντι 10% που ήταν το ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, εξαιτίας του υποτονικού ρυθμού αύξησης των μισθών, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή