Περιορισμένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Βρετανίας για το Brexit

Περιορισμένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Βρετανίας για το Brexit

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νέα δυναμική» δημιούργησε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δήλωσαν οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών, συμφωνώντας ότι σε αυτόν τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων σημειώθηκε πρόοδος.

Ομως, παρά την πρόοδο, στην οποία αναφέρονται και οι δύο πλευρές, τα βασικά θέματα που χωρίζουν Βρυξέλλες και Λονδίνο παραμένουν. Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Επιτροπής, λέει λίγο έως πολύ ότι ο Βρετανός ομόλογός του δεν ήταν ακόμα έτοιμος να καθορίσει ποιες ήταν οι προηγούμενες οικονομικές δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η ομιλία της κ. Μέι βοήθησε στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ώς ένα σημείο», είπε ο κ. Μπαρνιέ, αλλά προσέθεσε ότι «θα πάρει εβδομάδες, ακόμα και μήνες, πριν μπορέσουμε να πούμε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος», απογοητεύοντας τρόπον τινά το Λονδίνο, που ήλπιζε να αρχίσει τη νέα φάση διαπραγματεύσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν ξανά την εβδομάδα που ξεκινάει στις 9 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν κληθούν οι αρχηγοί των κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής για να κρίνουν κατά πόσον έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για να μπουν στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών που αφορούν την εταιρική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, δηλαδή το καθεστώς που θα διέπει τα δύο μέρη μετά το Brexit. Ο ορισμός αυτής της σχέσης αποτελεί κάτι καινούργιο στην Ε.Ε., καθώς το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ούτε στην ενιαία αγορά ούτε στην τελωνειακή ένωση.

Στην ομιλία της η κ. Μέι υποσχέθηκε ότι, παρά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., τα υπόλοιπα μέλη δεν θα έπρεπε να πληρώσουν μεγαλύτερο λογαριασμό ή να λάβουν λιγότερα από τον τωρινό προϋπολογισμό που λήγει το 2020 και διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα τιμήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις ως μέλος. Ομως για τον κ. Μπαρνιέ «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ακόμα σε θέση να προσδιορίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησης».

Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζουν στη χώρα θα μπορούσαν να επικαλεσθούν τα δικαιώματά τους ενώπιον των βρετανικών δικαστηρίων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σημαντική πρόοδο». Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων, καθώς αυτό το σημείο «αποτελεί εμπόδιο για την Ε.Ε.», όπως είπε ο Γάλλος διαπραγματευτής.

Οσον αφορά το σημαντικό θέμα του μέλλοντος της Βόρειας Ιρλανδίας και του συνόρου της με την Ιρλανδία, ο κ. Μπαρνιέ υποβάθμισε οποιαδήποτε πρόοδο ήθελε να παρουσιάσει ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Ντείβις, ο οποίος δήλωσε ότι, παρόλο που το θέμα είναι «σύνθετο», και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν «ευφάνταστες λύσεις». Από έντονη απαισιοδοξία μετά τις επαφές και συζητήσεις που έγιναν τον Αύγουστο, όπου ο κ. Μπαρνιέ είχε προειδοποιήσει ότι δεν «υπάρχει πρόοδος», η χθεσινή συνέντευξη Τύπου δείχνει αλλαγή πορείας επί το θετικότερον στις διαπραγματεύσεις.

Συνέπειες σε μισθούς και πληθωρισμό

Μεσοπρόθεσμα, η ευημερία της Βρετανίας θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τη νέα εταιρική σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το Λονδίνο και από τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει, δήλωσε χθες ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε ο κ. Κάρνεϊ. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν μπορεί να αποτρέψει την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων που θα είναι το πιθανό αποτέλεσμα του Brexit, εξήγησε ο κ. Κάρνεϊ, «ωστόσο μπορεί να επηρεάσει το πώς θα κατανεμηθεί το πλήγμα στα εισοδήματα από την απώλειας θέσεων εργασίας και την αύξηση του πληθωρισμού». Στην τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, ο κ. Κάρνεϊ είχε στείλει το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού την τελευταία δεκαετία, καθώς ο πληθωρισμός έχει υπερβεί κατά πολύ τον στόχο του 2%. Η σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του πληθωρισμού και παράλληλα σε σημαντική πτώση των πραγματικών μισθών, με λίγα λόγια σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τα βρετανικά νοικοκυριά. Την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s είχε υποβαθμίσει τη φερεγγυότητα της Βρετανίας, με την αιτιολογία ότι το Brexit θα πλήξει την ανάπτυξη και η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να ελέγξει τις δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή