Περιθώρια μείωσης φόρων, αύξησης δαπανών έχει η νέα γερμανική κυβέρνηση

Περιθώρια μείωσης φόρων, αύξησης δαπανών έχει η νέα γερμανική κυβέρνηση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένου ότι τα επόμενα δύο χρόνια ο γερμανικός προϋπολογισμός αναμένεται να είναι πλεονασματικός, κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα επισημαίνουν ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός οφείλει να χρησιμοποιήσει αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για να μειώσει τους φόρους εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές, και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων, «το πλεόνασμα του προϋπολογισμού φέτος θα αυξηθεί από τα 26 δισ. στα 28 δισ. ευρώ». Επίσης, το σύνολο του πλεονάσματος, που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των ομοσπονδιακών κρατιδίων, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων, υπολογίζεται να ανέλθει στα 37,3 δισ. ευρώ το 2018 και στα 43,7 δισ. ευρώ το 2019. Μάλιστα, τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα τόνισαν ότι η Γερμανία πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να βελτιώσει τις οικονομικές συνθήκες και να αναμορφώσει το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, ενισχύοντας κυρίως τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους. Τα γερμανικά ινστιτούτα έκαναν ειδική μνεία στην ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεδομένου ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού. Ωστόσο δεν ανέφεραν ποιες ακριβώς μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Ο Στέφαν Κόοθς, που εργάζεται για το Kiel Institute for the World Economy, δήλωσε στο Reuters ότι η γερμανική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι ενδέχεται να μειωθούν σημαντικά εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων που αναμένεται να ανακύψουν την επόμενη δεκαετία. Η κ. Μέρκελ έχει στο παρελθόν απορρίψει την πρόταση πολλών στελεχών του κόμματός της για αύξηση του όρου συνταξιοδότησης στα 70 έτη. Εντούτοις, στη διάρκεια της πρώτης θητείας της (2005-2009), προέβη σε σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, έως το 2029.

Οσον αφορά τη νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ, τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα κάλεσαν την Ευρωτράπεζα να προετοιμάζεται για έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, προειδοποιώντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει πλέον εδραιωθεί, επισημαίνουν τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή