Επενδύσεις 212 δισ. δολαρίων από equity funds

Επενδύσεις 212 δισ. δολαρίων από equity funds

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 ανήλθε η αξία των συμφωνιών στον κλάδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds), κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2017. Στα 212 δισ. δολάρια, οι συμφωνίες των private equity funds καλύπτουν το ένα δέκατο όλων των συναλλαγών στον ευρύτερο τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Thomson Reuters. Σημειωτέον ότι η συνολική αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων διαμορφώθηκε στα 2,4 τρισ. δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 2% συγκριτικά με τους πρώτους εννέα μήνες του 2016.

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες εξαγορές από private equity funds, καθώς όμιλοι όπως η Akzo Nobel, η Unilever και η Sanofi σχεδιάζουν να διαθέσουν προς πώληση δραστηριότητές τους κατά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Κάποιες από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ήταν η εξαγορά μονάδας επεξεργαστών μνήμης της Toshiba από κοινοπραξία με επικεφαλής την Bain Capital έναντι 18 δισ. δολαρίων, η εξαγορά της αλυσίδας εξοπλισμού γραφείων Staples από τη Sycamore Partners έναντι 6,5 δισ. δολαρίων και η απόκτηση της σκανδιναβικής εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Nets A/S από τη Hellman & Friedman έναντι 5,3 δισ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, οι εξαγορές από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έφθασαν τα 69 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, παρουσιάζοντας αύξηση 60% από πέρυσι. Στις ΗΠΑ, οι εξαγορές από private equity funds διαμορφώθηκαν στα 105 δισ. δολάρια, με άνοδο 31% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Στα 24 δισ. δολάρια αναρριχήθηκαν, παράλληλα, αντίστοιχες συμφωνίες στην Ασία και τον Ειρηνικό, με άνοδο 50% από το πρώτο εννεάμηνο του 2016.

Καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση των private equity funds διαδραματίζει το γεγονός ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν κεφάλαια λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού στις διεθνείς αγορές, καθώς τα επιτόκια κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Από την CVC στην Ευρώπη μέχρι την Apollo Global Management στις ΗΠΑ, οι εταιρείες private equity όχι μόνον διαθέτουν πόρους αλλά έχουν τη στήριξη θεσμικών επενδυτών και κρατικών επενδυτικών οχημάτων που αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Η Σαουδική Αραβία έχει επεκταθεί στον κλάδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Στο Τόκιο, η SoftBank δημιούργησε το Vision Fund με κεφάλαια 93 δισ. δολαρίων και η Blackstone ίδρυσε fund με 40 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε υποδομές, αναφέρουν οι Financial Times.

Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή τα επενδυτικά κεφάλαια ιδιωτικών συμμετοχών, όπως αποκαλούνται διαφορετικά, αποκτούν συνήθως πλειοψηφικό μερίδιο σε εταιρείες με στόχο να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους. Προχωρούν είτε στη δημόσια εγγραφή των εταιρειών για να αντλήσουν κεφάλαια, συνήθως έπειτα από μια αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων, είτε σε συγχώνευση ή πώληση, είτε σε ανακεφαλαιοποίηση. «Είναι πιθανό να έχουμε περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια» σχολιάζει ο Μαρκ Ρέντμαν, επικεφαλής του τομέα private equity funds στην Omers, ένα καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή