Σε υποβάθμιση της Deutsche Bank προχώρησε η Fitch Ratings

Σε υποβάθμιση της Deutsche Bank προχώρησε η Fitch Ratings

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον τρία επίπεδα πάνω από την κερδοσκοπική βαθμίδα του οίκου Fitch βρίσκεται πλέον η Deutsche Bank, μετά την υποβάθμιση στο επίπεδο ΒΒΒ+ από το Α-. Δικαιολογώντας την υποβάθμιση, η Fitch τόνισε πως τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων ιδιαιτέρως στην Ευρώπη πλήττουν τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό.

Κι ενώ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει σταθερή την προοπτική της γερμανικής τράπεζας, επικαλείται επίσης τις πολύ περιορισμένες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών, που εμποδίζουν την Deutsche Bank να αντλήσει κέρδη από το χρηματιστήριο.

Οι αγορές πάντως υποδέχτηκαν ψύχραιμα την είδηση της υποβάθμισης, καθώς η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε μόλις κατά 0,3%, στα 14,33 ευρώ. Από την αρχή του έτους, η μετοχή της έχει χάσει το 7% της αξίας της, εμφανίζοντας τη δεύτερη χειρότερη απόδοση από τις 46 εταιρείες του τραπεζικού δείκτη Stoxx 600 Banks. Οι εξελίξεις δυσχεραίνουν περαιτέρω το έργο του Τζον Κράιαν, διευθύνοντος συμβούλου της εμβληματικής γερμανικής τράπεζας, που προσπαθεί να την επαναφέρει σε κερδοφορία.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Fitch προβλέπει πως η Deutsche Bank θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν την εγκατέλειψαν πολλοί πελάτες της, λόγω της φημολογίας ότι έχει μειωθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια.

Τονίζει, άλλωστε, ότι δεν προβλέπει «να ανακάμψουν τα έσοδα της γερμανικής τράπεζας μέσα στο έτος και εκτιμά πως το απαιτούμενο κόστος της αναδιάρθρωσης θα εξακολουθήσει να διαβρώνει τα καθαρά έσοδά της».

Εκτιμά πως τα έξοδα της αναδιάρθρωσης θα αυξηθούν από την απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου, Τζον Κράιαν, να διατηρήσει και να ενσωματώσει στον όμιλο της Deutsche Bank τη μονάδα λιανικής τραπεζικής της Postbank, διότι δεν κατόρθωσε να βρει αγοραστή και να την πουλήσει. Προεξοφλεί ότι η Deutsche Bank έχει πολύ περισσότερο δρόμο να διανύσει από τις άλλες διεθνείς τράπεζες, για να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσής της.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστή η εκτίμηση της Autonomous Research LLP, εταιρείας αξιολόγησης τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ότι η Deutsche Bank «δεν μπορεί να σωθεί», εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα. Οσον αφορά τους άλλους οίκους αξιολόγησης, η S&P έχει από τον Μάρτιο αναβαθμίσει την Deutsche στο Α- από το ΒΒΒ+, επικαλούμενη μιαν αναδρομική αλλαγή στη γερμανική νομοθεσία που θα προστατεύει τους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης. Η Moody’s, άλλωστε, από τον Μάιο του περασμένου έτους βαθμολογεί την Deutsche με Baa2.

Εν τω μεταξύ, ο Τζον Κράιαν προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη της τράπεζας, επιχειρώντας την τρίτη αναδιάρθρωσή της τα τελευταία τρία χρόνια. Κατόρθωσε να τη σώσει από την κατάρρευση στα τέλη του 2016, διευθετώντας τις εναντίον της μηνύσεις για ατασθαλίες.

Το σχέδιό του, όμως, να υπάρξει «ήπια κερδοφορία», προσελκύοντας πελατεία από τον επιχειρηματικό κόσμο και δίνοντας έμφαση στις γερμανικές ρίζες της Deutsche Bank, φάνηκε να αποτυγχάνει, όταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους η τράπεζα εμφάνισε τα χαμηλότερα έσοδα των τελευταίων τριάμισι ετών. Ο ίδιος δεν φαίνεται, πάντως, να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Προτίθεται να επικεντρωθεί στην άντληση περισσότερων εσόδων, μετά τα μέτρα που έχει λάβει για να μειώσει το κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή