Η IBM έχει περισσότερους εργαζομένους στην Ινδία απ’ ό,τι στις ΗΠΑ

Η IBM έχει περισσότερους εργαζομένους στην Ινδία απ’ ό,τι στις ΗΠΑ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΙΒΜ αποτελεί τρανό παράδειγμα της παγκοσμιοποίησης και των επιπτώσεών της στην οικονομία και στους εργαζομένους. Επί πολλές δεκαετίες κυριαρχούσε στην αγορά με τις καινοτόμες εφευρέσεις της, όπως η μονάδα μνήμης της δισκέτας και τα μεγάλα συστήματα υπολογιστών. Τα γραφεία και τα εργοστάσιά της από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούνταν κόμβοι καινοτομίας και εφευρετικότητας, πολύ καιρό πριν εμφανιστεί η Microsoft ή η Google. Ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια η ΙΒΜ μετακίνησε το κέντρο βάρους της σχεδόν στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Ινδία. Με αυτή τη στρατηγικής σημασίας απόφασή της έκανε πράξη την παγκοσμιοποίηση, την οποία φαίνεται ότι απορρίπτει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα, στις τεράστιες εγκαταστάσεις της στην Ινδία απασχολεί περίπου 130.000 εργαζομένους, οι οποίοι ισοδυναμούν με σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού της προσωπικού παγκοσμίως. Η παρουσία της σε αυτή τη χώρα χρονολογείται από το 1951, διεκόπη το 1978 και ενεργοποιήθηκε ξανά το 1993. Στην Ινδία είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι της ΙΒΜ από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καλύπτοντας όλη την γκάμα των εργασιών, από τη διαχείριση των αναγκών μηχανοργάνωσης κολοσσών όπως η ΑΤ&Τ και η Shell, μέχρι τη διεξαγωγή ερευνών για τεχνολογίες αιχμής. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές της ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη και την όραση μέσω υπολογιστή για χρήση στην αυτόνομη οδήγηση. «H IBM Ινδίας είναι στην πραγματικότητα ένας μικρόκοσμος της μητρικής ΙΒΜ», επισημαίνει η πρόεδρος των ινδικών δραστηριοτήτων της ΙΒΜ, Βανίτα Ναραϊάναν. Συν τοις άλλοις, αυτές οι δραστηριότητες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο να περιοριστούν τα κόστη για τον αμερικανικό όμιλο, ο οποίος επί 21 συναπτά τρίμηνα εμφανίζει κάμψη εσόδων.

Παρότι «μετακινήσεις πληθυσμών» πραγματοποιούν εδώ και πολλά χρόνια όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, όπως η Oracle και η Dell, η ΙΒΜ παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Απασχολεί στην Ινδία περισσότερα άτομα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, αν και η ίδια δεν δίνει λεπτομερή στοιχεία. Ορισμένοι εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ απασχολεί λιγότερους από 100.000 ανθρώπους έναντι 30.000 το 2007. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαφορετικές αμοιβές ανά ειδικότητα, οι μισθοί στην Ινδία ξεκινούν από 1/5 και φθάνουν στο ήμισυ των μισθών στην Αμερική, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Glassdoor.

Η ιστορία με την ΙΒΜ κίνησε την προσοχή του Αμερικανού προέδρου. Σε προεκλογική εκδήλωση στη Μινεάπολη πέρυσι τον Νοέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει την εταιρεία ότι απέλυσε 500 εργαζομένους της από την περιοχή και μετακίνησε τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας στην Ινδία και σε άλλες χώρες. Η ΙΒΜ αρνήθηκε την κατηγορία και έκτοτε ο κ. Τραμπ δεν ασχολήθηκε μαζί της. Ωστόσο, τον Απρίλιο εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για να περιοριστούν οι βίζες που εκδίδονται για προσωρινή εργασία εργαζομένων χαμηλής εξειδίκευσης στον τομέα της τεχνολογίας, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από την Ινδία. Η ΙΒΜ ήταν η έκτη εταιρεία στις ΗΠΑ, βάσει του αριθμού των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας που προσελάμβανε.

Σαφάρι για καταρτισμένους εργαζομένους

Η IBM, όπως δηλώνει συχνά, δεν έχει σταματήσει να επενδύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 1 δισ. δολάρια για το άνοιγμα νέων γραφείων στη χώρα αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού της. Η Βανίτα Ναραϊάναν είναι κατ’ εξοχήν αρμόδια να μιλήσει για το πώς γίνεται η επιλογή των χωρών όπου δραστηριοποιείται. Εργάστηκε 12 χρόνια για την ΙΒΜ ΗΠΑ και την ΙΒΜ Κίνας και μετά το 2009 βρέθηκε στην ΙΒΜ Ινδίας. Επισημαίνει ότι ο όμιλος αποφασίζει πού θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, με γνώμονα το πού θα εντοπίσει τους καλύτερα καταρτισμένους εργαζομένους αλλά και με βάση τον προϋπολογισμό των πελατών του.

Ο Γουίλιαμ Λάζονικ, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, τονίζει τα οφέλη των εταιρειών από την ενεργοποίηση του υψηλής ποιότητας αγγλόφωνου εργατικού δυναμικού της Ινδίας. Μία από τις συμφωνίες-ορόσημα της ΙΒΜ στην Ινδία ήταν αυτή του 2004 με δεκαετή διάρκεια και ύψος 750 εκατ. δολάρια, την οποία είχε συνάψει με την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Bharti Airtel.

Το 2006, ο τότε επικεφαλής της ΙΒΜ Σάμιουελ Παλμιζάνο είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του να επενδύσει στις δραστηριότητες της Ινδίας 6 δισ. δολάρια σε ορίζοντα τριετίας. Σήμερα, η ΙΒΜ Ινδίας δεν εξυπηρετεί μόνον τους μεγάλους πελάτες αλλά και τους φτωχούς. Προσφέρει τεχνολογία στις τράπεζες για να μπορούν να διευκολύνουν και τους φτωχούς, προσφέροντάς τους μικροπιστώσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή