H Aramco αλλάζει την ενεργειακή πολιτική του Ριάντ

H Aramco αλλάζει την ενεργειακή πολιτική του Ριάντ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να εισαγάγει στο χρηματιστήριο την Aramco εξωθεί το Ριάντ σε αλλαγή στάσης ως προς τον ΟΠΕΚ και την πολιτική διαμόρφωσης των τιμών του πετρελαίου. Θέτει, έτσι, ερωτήματα για το μέλλον του διεθνούς καρτέλ. Oπως επισημαίνει το Reuters, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ έκανε στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά τις τιμές του «μαύρου χρυσού» τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε το Ριάντ απείλησε τους εταίρους του πως θα αποχωρήσει αν δεν συμπλεύσουν με τη δική του γραμμή για μείωση της παραγωγής, με στόχο την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Δεν χρειάστηκε να πραγματοποιήσει την απειλή του, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Και μόνον, όμως, ότι χρησιμοποίησε αυτήν την απειλή αποτελεί εντυπωσιακή αλλαγή στάσης, καθώς επί δεκαετίες συνιστούσε αυτοσυγκράτηση και προσπαθούσε να πείσει μέλη του διεθνούς καρτέλ, όπως η Αλγερία, η Βενεζουέλα και το Ιράν, ότι οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου εξυπηρετούσαν μόνον τους παραγωγούς εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2014, είχε αφήσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να κατρακυλήσουν σε επίπεδα κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, όταν επέβαλε στον ΟΠΕΚ την επιλογή του να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής.

«Σήμερα, η Σαουδική Αραβία τηρεί την πιο σκληρή γραμμή, επιδιώκοντας υψηλές τιμές», σχολιάζουν πηγές του ΟΠΕΚ που, μιλώντας στο Reuters, τονίζουν ότι αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία άλλαξε στάση το Ριάντ. Οπως επισημαίνουν, έως τον Νοέμβριο του 2016 επέλεγε να διασφαλίζει μερίδιο αγοράς με τίμημα χαμηλότερες τιμές. Εκτοτε, όμως, τάσσεται επίμονα υπέρ της μείωσης της παραγωγής, με σκοπό την άνοδο των τιμών. Οπως τονίζει το Reuters, αυτό σημαίνει πως η εισαγωγή της Aramco ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τον ρόλο που θα διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία στους κόλπους του ΟΠΕΚ. Εφεξής θα είναι το μοναδικό μέλος του διεθνούς καρτέλ με την κρατική πετρελαϊκή του εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. Και αυτό σημαίνει πως θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα των επενδυτών. Η εξέλιξη αυτή θέτει ερωτήματα για το μέλλον του ΟΠΕΚ, δεδομένου ότι το βασίλειο των Σαούδ αποτελεί την ηγετική δύναμη του καρτέλ από τη σύστασή του εδώ και περίπου 60 χρόνια.

Πηγές του πετρελαϊκού κλάδου υπογραμμίζουν την αλλαγή. Οπως σχολιάζει ο Φαρέντι Μοχαμέντι, οικονομολόγος του αμερικανικού ομίλου Rapidan, «έως τώρα η Aramco αποτελούσε το εργαλείο που χρησιμοποιούσε το Ριάντ για να χειρίζεται την αγορά, μολονότι δεν εμπλεκόταν στην πολιτική». Πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας είναι μέχρι το τέλος του 2018 να εισάγει περίπου το 5% της Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ και σε ένα ακόμη από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή