«Εμφύλιος» στην Uber μεταξύ τέως επικεφαλής και σημερινής διοίκησης

«Εμφύλιος» στην Uber μεταξύ τέως επικεφαλής και σημερινής διοίκησης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για δραστικές αλλαγές στη δομή της Uber, της εταιρείας που, μέσω μιας εφαρμογής, συνδέει υποψήφιους πελάτες με ιδιώτες οδηγούς αυτοκινήτων. Στόχος είναι να περιοριστεί η επιρροή του ιδρυτή και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τράβις Καλάνικ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα τοποθέτησε αυθαίρετα δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τη διοίκηση της Uber και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ντάρα Κοσροσάχι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Δ.Σ. της Uber εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει μεγάλο μέρος των μετοχών της αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων στον ιαπωνικό όμιλο υψηλής τεχνολογίας SoftBank. Πέραν του ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην ιστορία πώληση μετοχών εκτός αγοράς, θα περιορίσει και τη δύναμη του κ. Καλάνικ, ώστε η Uber να περάσει στην επόμενη φάση της ιστορίας της.

Eνας εκ των μεγαλομετόχων της Uber, ο όμιλος συμμετοχών Benchmark, ο οποίος πρωτοστάτησε και στην αποπομπή Καλάνικ, ζητεί αλλαγή στο σύστημα δικαιωμάτων ψήφου. Με το υπάρχον σύστημα δίδεται προτεραιότητα στους πρώτους επενδυτές και στους εργαζομένους που διατηρούν μερίδιο στην Uber. Η αντιπρόταση είναι να υπολογίζεται και η επιρροή της ψήφου του ανάλογα με τον αριθμό μετοχών του κάθε μετόχου.

Επιπλέον, το Δ.Σ. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση θα εξετάσει και το σχέδιο εισαγωγής της Uber στο χρηματιστήριο τα επόμενα δύο χρόνια. Τον Ιούνιο παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Uber ο Τράβις Καλάνικ και ανέλαβε ο Ντάρα Κοσροσάχι.

Ωστόσο, ο κ. Καλάνικ διατήρησε τρεις θέσεις στο Δ.Σ., μία για τον εαυτό του και δύο ακόμη. Σε αυτές τοποθέτησε τους Ούρσουλα Μπερνς και Τζον Τέιν, πρώην επικεφαλής της Xerox και της Μerrill Lynch αντίστοιχα. «Είναι πολύ ασυνήθιστη αυτή η κίνηση του Τράβις Καλάνικ, ο οποίος δεν τη συζήτησε ούτε με εμένα ούτε με τα μέλη του Δ.Σ.», δήλωσε ο κ. Κοσροσάχι, ο οποίος ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει την εικόνα της εταιρείας διεθνώς.

Υπό αυτό το πρίσμα, συζητεί με τις αρμόδιες μητροπολιτικές αρχές του Λονδίνου για το μέλλον της Uber στη βρετανική πρωτεύουσα. Την περασμένη εβδομάδα ελήφθη η απόφαση να μην ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας της εκεί.

Πάντως, ο επικεφαλής της Uber ζήτησε συγγνώμη από τους Λονδρέζους για λάθη που έγιναν και φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις Αρχές γενικά και ειδικά με την αστυνομία για περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί περιστατικά παραβατικότητας από οδηγούς της Uber.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή