Βρετανική εμπλοκή στη διαμάχη της Boeing με την Βοmbardier

Βρετανική εμπλοκή στη διαμάχη της Boeing με την Βοmbardier

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει από την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της αμερικανικής Boeing και της καναδικής Bombardier, με άμεσο αντίκτυπο και στη Βρετανία, λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις. Η Βρετανία στρέφει τα βέλη της αυτή τη φορά στον Καναδά, λόγω των πολύ μεγάλων επιδοτήσεων που αυτός χορηγεί στον όμιλο αεροναυπηγικής εις βάρος της Boeing. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε δασμούς 219,3% στις εισαγωγές των αεριωθούμενων CSeries της Bombardier, λόγω των υψηλών επιδοτήσεων που λαμβάνει η εταιρεία για την κατασκευή τους. Η επιβολή δασμών προήλθε, ουσιαστικά, έπειτα από διαμαρτυρία της αμερικανικής Boeing, εκτιμώντας ότι η καναδική εταιρεία πουλάει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε χαμηλότερη τιμή από το κόστος παραγωγής τους.

Αυτή, όμως, η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, διότι η Bombardier απασχολεί 4.000 άτομα σε εργοστασιακή μονάδα που διατηρεί στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου κατασκευάζονται τα πτερύγια των αεροσκαφών τύπου CSeries. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, δημοσίως η βρετανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει δυσανάλογο το ύψος των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον καναδικό όμιλο, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της προς τον κ. Τραμπ, έπειτα από τις προσπάθειές της το τελευταίο διάστημα να συσφίγξει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εντούτοις, την πρωταρχική ευθύνη για τους τριγμούς μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων πλευρών επιρρίπτει η Βρετανία στην καναδική Bombardier, καθώς εκτιμά ότι είναι υπερβολικές οι επιδοτήσεις που χορηγεί ο Καναδάς προς την εταιρεία αεροσκαφών, σύμφωνα με δύο εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησαν στο Bloomberg. Ο Ανταμ Οστεν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Βρετανούς εταίρους μας για να βρούμε λύση σε αυτήν τη διαφωνία». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και με την Boeing.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί, ωστόσο, να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, στην προσπάθειά της να συνάψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες και με δύο χώρες, καθώς και με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε., ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Η Bombardier εκτιμά ότι το πακέτο χρηματοδότησης από το Κεμπέκ δεν έχει τη μορφή επιδότησης αλλά άμεσης επένδυσης στο πρόγραμμα που αφορά την παραγωγή αεροσκαφών CSeries. Σύμφωνα με τον Οστεν, το αίτημα της Boeing έχει στόχο να περιορίσει την παρουσία των αεροσκαφών CSeries της Bombardier στην αμερικανική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή