Αμερικανική ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Αμερικανική ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άνοδο οδηγήθηκαν χθες οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν μέσω ευφορίας για την καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την αισιοδοξία που έχει εμπνεύσει στους επενδυτές η αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, αλλά και ευοίωνες ειδήσεις όπως η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Αύγουστο και η ανάπτυξη του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών που είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών. Ετσι η Wall Street εκινείτο ανοδικά, και μέχρι αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,42% και ο S&P 500 άνοδο 0,49%.

Ο χρυσός υποχωρούσε χθες στα 1.273,3 δολάρια η ουγγιά καθώς η αισιόδοξη εικόνα για την αμερικανική οικονομία ενισχύει τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων μέσα στον Δεκέμβριο. Ετσι το δολάριο ενισχύθηκε χθες έναντι του ευρώ που κυμαινόταν το βράδυ στο 1,1708 δολάριο. Η απότομη πτώση της στερλίνας που το βράδυ κυμαινόταν στο 1,3131 δολάριο οδήγησε χθες σε άνοδο τις μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών και εμπορευμάτων, με τα ορυχεία Anglo American, Glencore, Antofagasta και Rio Tinto να καταγράφουν κέρδη από 1,8% έως 3%, εξωθώντας ανοδικά τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με κέρδη 0,54%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου καθώς όλα δείχνουν πως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα διατηρήσουν μειωμένη την παραγωγή «μαύρου χρυσού» και το επόμενο έτος. Αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 50,84 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 56,99 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγάλη άνοδο σημείωσε το χρηματιστήριο της Μαδρίτης με τον δείκτη ΙΒΕΧ 35 να κλείνει με κέρδη 2,51%, χάρη στην ώθηση από την άνοδο που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος ακολουθώντας τις μετοχές των τραπεζών Caixabank και Sabadell που σχεδιάζουν την αποχώρησή τους από την Καταλωνία. Η εικόνα δεν ήταν πάντως ίδια σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων της Ισπανίας, με το κόστος δανεισμού της χώρας να παραμένει σε ανοδική πορεία και τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της να έχουν υπερβεί το 1,8%. Με θετικό πρόσημο και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον FTSE MIB του Μιλάνου να κλείνει με κέρδη 0,49%, τον CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,3% και εξαίρεση μόνον τον δείκτη Xetra DAX με οριακά αρνητικό πρόσημο στο -0,02%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή