ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροχοπέδη στο φορολογικό σχέδιο Τραμπ το έλλειμμα της αμερικανικής κυβέρνησης

trochopedi-sto-forologiko-schedio-tramp-to-elleimma-tis-amerikanikis-kyvernisis-2212357

Εμπόδιο στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποτελέσει η ενδεχόμενη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της αμερικανικής κυβέρνησης, καθιστώντας ενδεχομένως δύσκολη ή αδύνατη την επικύρωσή του από τα μέλη του Κογκρέσου. Η πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει αναστείλει στο παρελθόν τα προγράμματα αύξησης δημοσίων δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω το φορολογικό πρόγραμμα που υποστηρίζει με θέρμη ο πρόεδρος Τραμπ. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι το φορολογικό σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα θα επιφέρει μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων. Μάλιστα, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα που να περιλαμβάνουν μειώσεις των δημοσίων δαπανών. Συνεπώς, η προτεινόμενη μείωση της φορολογίας που προωθεί ο κ. Τραμπ μπορεί να μεγεθύνει το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και να επιβαρύνει το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο έλλειμμα της αμερικανικής κυβέρνησης ανέρχεται στα 500 δισ. δολάρια, ενώ το χρέος της κυβέρνησης υπερβαίνει τα 20 τρισ. δολάρια. Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί ο νέος φορολογικός κώδικας, δηλώνοντας στο Reuters ότι έχει απογοητευθεί από την έλλειψη αποφασιστικότητας που χαρακτηρίζει την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η διοίκηση Τραμπ έχει επισημάνει ότι η απώλεια των φορολογικών εσόδων που θα προκύψει από τη μείωση της φορολογίας θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Βέβαια, οι προβλέψεις για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των αναλυτών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Κατά το παρελθόν, ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει: «Στοχεύουμε σε ανάπτυξη στο 3%. Δεν υπάρχει λόγος να μην κατορθώσουμε στο μέλλον να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 5% αλλά και παραπάνω».

Παρότι ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ ενισχύεται τρίμηνο το τρίμηνο, τα δημογραφικά στοιχεία και τα επίπεδα παραγωγικότητας παραμένουν σχετικά αμετάβλητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί οικονομολόγοι να συμφωνούν ότι ο μέσος όρος ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώνεται περίπου στο 2%, με πολλούς εξ αυτών να εκτιμούν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη στο 3%. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 2% αποτελεί τον μέσον όρο ανάπτυξης που είχε επιτύχει ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής θητείας του.