Ο CEO της Ryanair προσπαθεί να δελεάσει τους πιλότους μετά το φιάσκο των ακυρώσεων

Ο CEO της Ryanair προσπαθεί να δελεάσει τους πιλότους μετά το φιάσκο των ακυρώσεων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο συνήθως εριστικός και αθυρόστομος επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι. Ζήτησε συγγνώμη από τους 4.200 πιλότους της εταιρείας του, υποσχόμενος καλύτερες αμοιβές και επαγγελματικές προοπτικές. Η αντίδραση αυτή του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου αερομεταφορέα στην Ευρώπη έχει να κάνει με τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία, συνολικά, με τους εκατοντάδες χιλιάδες δυσαρεστημένους πελάτες τους. Ο Μάικλ Ο’ Λίρι, ο οποίος ανέκαθεν αγνοούσε τα αιτήματα των πιλότων του, τώρα με την επιστολή που τους στέλνει, προσφέρει μπόνους έως και 12.000 ευρώ, καλύτερες αποζημιώσεις για όσους εργάζονται μακριά από το σπίτι τους και αυξήσεις στους μισθούς έως και κατά 10.000 ευρώ για να μην εγκαταλείψουν τη Ryanair και να μη συνδικαλιστούν. Τα παραπάνω συνδέονται με την εκάστοτε μετρήσιμη απόδοσή τους και την επίτευξη στόχων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας ανησυχεί για τις αντιδράσεις των πιλότων του μετά το φιάσκο με την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων και την αδυναμία εξυπηρέτησης άνω των 700.000 επιβατών τον περασμένο μήνα. Η αναστάτωση οφείλεται στο ότι η εταιρεία για να ανταποκριθεί στην πολύ υψηλή ζήτηση της θερινής περιόδου ανέστειλε τις άδειες των πιλότων της και τις μετέφερε αργότερα, προς το φθινόπωρο του 2017 και τον χειμώνα του 2018. Λόγω αιφνιδίων αλλαγών στο οργανόγραμμά της, όμως, η Ryanair υποχρεώθηκε να τις συγκεντρώσει όλες και να τις δώσει έως τα τέλη του 2017, προκαλώντας συμφόρηση στο σύστημα.

Ο Μάικλ Ο’ Λίρι προσπαθεί να εξευμενίσει τους πιλότους, μήπως και αλλάξουν τα σχέδιά τους για τις διακοπές τους και επιστρέψουν στην εργασία τους. Επιπλέον, προσπαθεί να ελέγξει τις εξελίξεις, προειδοποιώντας τους να μην «αυτομολήσουν»σε ανταγωνιστικές εταιρείες και ειδικά στη Norwegian. Η νορβηγική εταιρεία χαμηλών ναύλων φημολογείται ότι «στρατολόγησε» πολλούς δυσαρεστημένους πιλότους της Ryanair πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν. Στην επιστολή που απηύθυνε στους πιλότους, ο Μάικλ Ο’ Λίρι επισύναψε και επιλεγμένα στοιχεία για την πτώση της τιμής της μετοχής της Norwegian. Πριν από λίγους μήνες ο ίδιος, πάντως, είχε προβλέψει πως οι μέρες είναι μετρημένες για τη Monarch και τη Norwegian. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας η Monarch ζήτησε προστασία έναντι των πιστωτών της. Επίσης, στο κείμενο υπάρχει προειδοποίηση προς τους πιλότους να μην επιδιώξουν τη σύσταση συνδικαλιστικού οργάνου. Σύμφωνα τον Ο’ Λίρι, οι υπάρχουσες «αντιπροσωπευτικές επιτροπές υπαλλήλων» μπορούν και διεκπεραιώνουν τις εργασίες των συνδικάτων στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Ολα αυτά, όπως αναφέρει ο Guardian, φανερώνουν ότι η διοίκηση της Ryanair έχει συνειδητοποιήσει πόσο εξοργισμένοι και δυσαρεστημένοι με την εταιρεία είναι οι πιλότοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιλότοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάγονται σε ενιαίο συνδικάτο και προσπαθούν με κάποιον τρόπο οι ανεπίσημες προσπάθειες αυτοοργάνωσής τους να αναγνωριστούν. Ειδικά οι εργαζόμενοι της Ryanair στη Βρετανία ευελπιστούν να συσπειρωθούν και να αποτρέψουν τις πρακτικές των ατομικών συμβάσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι αρκετοί πιλότοι της Ryanair έλαβαν εντολή από μεσάζοντες να συγκροτήσουν εταιρείες ως αυταπασχολούμενοι και έτσι να συνάψουν σύμβαση και να εργαστούν για τον αερομεταφορέα. Σχεδόν το 50% των πιλότων της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας δεν έχει επίσημα προσληφθεί από αυτήν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή