Οι τυφώνες «χτύπησαν» την απασχόληση στις ΗΠΑ

Οι τυφώνες «χτύπησαν» την απασχόληση στις ΗΠΑ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκε η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη φορά έπειτα από μία επταετία, λόγω των καταστροφικών τυφώνων «Ιρμα» και «Χάρβεϊ», που καθυστέρησαν τις προσλήψεις και άφησαν προσωρινά εκτός αγοράς εργαζόμενους σε αρκετές επιχειρήσεις.

Η πτώση καταγράφεται πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010 και αποδίδεται στο ξέσπασμα των παραπάνω τυφώνων στο Τέξας και στη Φλόριντα, αντίστοιχα, από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες ότι μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 33.000 τον περασμένο μήνα, λόγω της μεγάλης πτώσης των προσλήψεων στον κλάδο αναψυχής και φιλοξενίας, o τζίρος του οποίου φθάνει τα 90 δισ. δολάρια στη Φλόριντα. Στον κλάδο αυτό, ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 111.000, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από το 1939. Συρρίκνωση της απασχόλησης σημειώθηκε, επίσης, στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ανεργία υποχώρησε από το 4,4% στο 4,2%, παρά την άνοδο του αριθμού των εργαζομένων, κάτι που οφείλεται στην αύξηση του οικιακού προσωπικού.

Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στις ΗΠΑ δεν αναμένεται να προβληματίσουν ιδιαίτερα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων. Τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις των τυφώνων στην αμερικανική αγορά εργασίας, που όμως θα ήταν «προσωρινές». Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ο κλάδος ενέργειας στην πολιτεία του Τέξας εκπροσωπεί το ένα τρίτο των ΗΠΑ. Στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού βρίσκεται το επίκεντρο της αμερικανικής βιομηχανίας χημικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή