Ιρανικές τεχνολογικές εταιρείες προσελκύουν επενδυτές

Ιρανικές τεχνολογικές εταιρείες προσελκύουν επενδυτές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κατεξοχήν πυλώνας της ιρανικής οικονομίας είναι ο ενεργειακός, λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις, δεδομένου ότι μόλις το 2016 ήρθησαν οι διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της χώρας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας φαίνεται να ακμάζει, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που δημιουργούνται λόγω των ακραίων εκπροσώπων του θεοκρατικού καθεστώτος. Υπάρχει, πάντως, στήριξη από το κράτος με τις κατάλληλες υποδομές, ενώ και οι νέοι και οι νέες στο Ιράν κάνουν καλές σπουδές στην υψηλή τεχνολογία, είτε εντός είτε εκτός συνόρων. Ορισμένοι, μάλιστα, καταφέρνουν και να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια σε ποικίλες εφαρμογές και ειδικότερα σε εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, ευνοϊκά για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων λειτουργεί και το γεγονός ότι κολοσσοί τύπου Google και Amazon έχουν διακόψει την παροχή ορισμένων υπηρεσιών τους τον τελευταίο καιρό. Αυτό αφήνει το πεδίο ελεύθερο για την ανάπτυξη των αντίστοιχων ιρανικών Digikal και Snapp, καθώς και άλλων που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο. Ο Ραμίν Ραμπί, επικεφαλής της Turquoise Partners, που διευκολύνει όσους ξένους θέλουν να επενδύσουν στο Ιράν, παρατηρεί πόσο θετικά λειτουργεί η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις κυρώσεις για το Ιράν. «Αφενός δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τους υποψήφιους επενδυτές, αφετέρου περιορίζει τον ανταγωνισμό για τις ιρανικές εταιρείες», επισημαίνει ο κ. Ραμπί, ο οποίος φέρει τις επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη χώρα.

Βέβαια, αυτά τα κεφάλαια ωχριούν μπροστά στις μεγάλες συμφωνίες της Amazon στο Ντουμπάι, όπου απέκτησε τη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα soup.com. Δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές τίμημα που κατέβαλε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ωστόσο η αμέσως χαμηλότερη αντιπροσφορά ήταν ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Μία χαρακτηριστική περίπτωση νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο Ιράν είναι η Sheypoor, την οποία ίδρυσε το 2012 ο Ρεζά Αρμπαμπιάν, ο οποίος είχε μεταβεί στον Καναδά για να εργαστεί σε οικογενειακή επιχείρηση ενδυμάτων. Επέστρεψε και έφτιαξε τη Sheypoor ως απάντηση στην Craiglist, μία αμερικανική ψηφιακή εταιρεία μικρών αγγελιών. Σήμερα απασχολεί 200 υπαλλήλους, αλλά η ρευστότητά της είναι περιορισμένη. «Πολλές ξένες εταιρείες διστάζουν ακόμα να έλθουν στο Ιράν», υπογραμμίζει ο Ρεζά Αρμπαμπιάν. «Εν τω μεταξύ, οι Ιρανοί επενδυτές δεν μπορούν να αντιληφθούν την αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου και το ότι απαιτείται να περάσουν σχεδόν πέντε χρόνια μέχρι να εμφανίσει κέρδη μία νεοφυής εταιρεία». Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι περισσότερο διορατικοί και έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν στην ιρανική αγορά, όπως είναι η σουηδική εταιρεία επενδύσεων Pomegranate Investment που απέκτησε το 43% στη Sheypoor.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή