Αποχαιρετισμός στον Σόιμπλε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών

Αποχαιρετισμός στον Σόιμπλε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο βετεράνος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε χθες στην 113η και τελευταία για τον ίδιο συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο μακροβιότερος και σαφέστατα ισχυρότερος υπουργός του Eurogroup ήταν ο αρχιτέκτονας των προγραμμάτων λιτότητας, σε μια προσπάθεια σωτηρίας του ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2009, μόλις είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

«Θα μας λείψουν η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Προσωπικά θα μου λείψει σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τόνισε ότι ο ισχυρός ρόλος που είχε στο Εurogroup δεν ήταν επειδή η Γερμανία είναι μία τόσο ισχυρή οικονομία, αλλά λόγω «της σοφίας, της πείρας και της ισχυρής θέλησής του να δρα για το συμφέρον της Ευρωζώνης».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, αφού τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ενδυνάμωση των γαλλογερμανικών σχέσεων, τον περιέγραψε ως «σπουδαίο υπουργό Οικονομικών, σπουδαίο Ευρωπαίο και εξαίρετο φίλο».

Οι ομόλογοί του, που με μερικούς δεν είχε και τις πιο καλές σχέσεις, του έδωσαν αναμνηστικό δώρο μία μεγάλη ευρωπαϊκή σημαία, στην οποία υπέγραψαν κάνοντας κάποιες αφιερώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του έγραψε «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ξανά», ενώ ο Κύπριος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης του ευχήθηκε «κάθε καλό». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ τού χάρισε ένα μπουκάλι κρασί Μπορντό του 2004, ενώ ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Π. Καζιμίρ, που ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του στην πολιτική της λιτότητας στις μνημονιακές χώρες, του χάρισε μία δέσμη από χαρτονομίσματα των 100 ευρώ με το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού τυπωμένο πάνω τους.

Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε στις τελευταίες του δηλώσεις πριν εισέλθει στο Eurogroup υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολουθήθηκε για τη σταθεροποίηση του ευρώ, της οποίας ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας, λέγοντας πως «τα θετικά αποτελέσματα της Πορτογαλίας αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά ότι η πολιτική μας ήταν επιτυχής. Καταφέραμε σε οκτώ χρόνια κρίσης του ευρώ να το διατηρήσουμε σταθερό εν μέσω πολλών αμφιβολιών. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα καλό κλείσιμο μιας οκταετούς θητείας την οποία δεν μπορώ εύκολα να ξεχάσω», είπε σε μια σπάνια έκφραση συναισθηματισμού, προσθέτοντας όμως ότι «οκτώ χρόνια είναι αρκετά για να σταματήσω και να αναλάβω ένα άλλο καθήκον».

Οσον αφορά την προεδρία του Eurogroup, o κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως αναμένεται να υπάρξει νέα ολλανδική κυβέρνηση έως τις 23 Οκτωβρίου και ότι, παρόλο που δεν αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ο ίδιος θα κρατήσει την προεδρία έως τα τέλη της θητείας του που λήγει στα μέσα Ιανουαρίου. «Δήλωσα την πρόθεσή μου να παραμείνω στη θέση μου μέχρι να λήξει η θητεία μου», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι είχε την ομόφωνη υποστήριξη από τους συναδέλφους του. Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο «αρχιτέκτονας» της λιτότητας στην Ευρώπη

Καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και να αναλάβει πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, ο γερμανικός αλλά και ο διεθνής Τύπος δίνουν έμφαση στη στάση που τήρησε στο θέμα της Ελλάδας, κάνοντας τον απολογισμό της οκτάχρονης θητείας του. Σε εκτενές αφιέρωμά της, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ταυτίζει τον Σόιμπλε με την Ευρώπη και τον χαρακτηρίζει ως «έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Γερμανούς πολιτικούς».

Το σχετικό δημοσίευμα χαρακτηρίζει την Ελλάδα «το καλύτερο παράδειγμα» που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του Σόιμπλε και υπενθυμίζει ότι «σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης. Τέσσερα χρόνια αργότερα το επιχείρησε εκ νέου». Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται συνεργάτη του Σόιμπλε, που υπογραμμίζει ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας «χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα για να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται αν δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες».

Στη σχέση του Σόιμπλε με την Ελλάδα αναφέρεται και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa και θεωρεί ότι το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα εκπαραθύρωσής της από την Ευρωζώνη, η σχέση του με τους Ελληνες έφτασε στο ναδίρ. Επισημαίνει, ειδικότερα, ότι η επιμονή του στη λιτότητα και στην τήρηση των συμπεφωνηθέντων, σε συνδυασμό με τη δηκτική ειρωνεία του, τον κατέστησε απόλυτα μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι το ελληνικό ζήτημα έχει βγει από την ατζέντα του Eurogroup και υπό αυτήν την έννοια ο Σόιμπλε κληροδοτεί στον διάδοχό του μια σχετικά ήρεμη και ελέγξιμη κατάσταση. Επίσης, η εφημερίδα ΤΑΖ αναφέρεται στη στροφή που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 και τονίζει πως «οι Ελληνες κατάλαβαν το δίλημμα, το Grexit φαινόταν ακόμα χειρότερο από την υποταγή στον Σόιμπλε». Η βρετανική Financial Times αναφέρεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον «αρχιτέκτονα των αυστηρών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στη διάρκεια της κρίσης χρέους», παραθέτει τη δική του θέση ότι δεν ήταν στόχος του να επιβάλει λιτότητα αλλά και ότι «αισθάνεται δικαιωμένος από τα αποτελέσματα των συχνά επώδυνων μεταρρυθμίσεων που συνόδευαν τα δάνεια προς Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Κύπρο».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι ο Σόιμπλε, που ανέλαβε το 2009 τον ίδιο μήνα που η Ελλάδα αποκάλυψε ότι το έλλειμμά της ήταν διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ήταν ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών της Ε.Ε. που παρέμενε σε αυτήν τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια μιας περιόδου στην οποία έγινε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία και η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή