Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με αργό ρυθμό

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με αργό ρυθμό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας λόγο για βραδύτερη ανάπτυξη φέτος και του χρόνου. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι για διάφορους λόγους δεν θα εφαρμοστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Ντόναλντ Τραμπ, oι οποίες θα μπορούσαν θα επηρέαζαν θετικά την οικονομία. Βέβαια, η οικονομία των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο ορισμένοι πίστευαν. Το 2017 θα «τρέξει» με ρυθμό 2,2% και το 2018 με 2,3%.

Τον Απρίλιο, ο διεθνής οργανισμός είχε προβλέψει ρυθμό 2,3% φέτος και 2,5% του χρόνου. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «η προς τα κάτω αναθεώρηση σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Απριλίου αποτυπώνει μία μεγάλη αλλαγή ως προς τις υποθέσεις που κάνουμε σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική Τραμπ». Τα στελέχη, που καταρτίζουν τις εκθέσεις του οργανισμού, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν το Κογκρέσο και τον πρόεδρο ότι θα προωθήσει νομοθεσία για χαμηλότερη φορολογία, όπως επισημαίνει η Washington Post. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων στη Wall Street, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, εάν γίνει μείωση φόρων, η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 2,1% – 2,25% – δηλαδή, ο αντίκτυπος από τη μείωση δεν θα είναι εντυπωσιακός.

«Η ανάκαμψη σε διεθνή κλίμακα εξακολουθεί να επιταχύνεται», τόνισε ο Μορίς Ομπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Εχουμε μία εικόνα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, όταν η παγκόσμια οικονομία έδειχνε να παλινωδεί». Το θετικό αυτό περιβάλλον ευνοεί και τις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες κάνουν μεγάλες εξαγωγές και αναμένεται να έχουν φέτος μία από τις καλύτερες χρονιές τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών FactSet, οι εταιρείες που συναπαρτίζουν τον δείκτη S&P500 και έχουν εκτεταμένη εξαγωγική δραστηριότητα, αναμένουν υψηλότερα κέρδη, χάρη στο ασθενέστερο δολάριο και στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις καλές επιδόσεις του αμερικανικού χρηματιστηρίου από τότε που εξελέγη. Πάντως, όπως προσέθεσε ο κ. Ομπστφελντ, «το ΔΝΤ παροτρύνει την αμερικανική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί τις σχετικά καλές εποχές που ζούμε και να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μειώσει το χρέος και να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες για υποδομές, εκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή