Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από την Ισπανία

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από την Ισπανία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη των ισπανικών μετοχών και η υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας έδωσαν χθες τον τόνο στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι περισσότερες κινήθηκαν ανοδικά, καθώς φάνηκε να αποκλιμακώνεται η πολιτική κρίση γύρω από το θέμα της Καταλωνίας. Με τις μετοχές των δύο ισπανικών τραπεζών Sabadell και CaixaBank να σημειώνουν άνοδο 1,2% και 0,3% αντιστοίχως, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης έκλεισε με κέρδη 1,34%. Ετσι, παρά την πρόσφατη υποχώρησή του, ο ΙΒΕΧ έχει για το σύνολο του έτους κέρδη άνω του 10%.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ισπανικού δημοσίου, που είχαν εκτιναχθεί την προηγούμενη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην Καταλωνία, χθες υποχωρούσαν αρχικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 1,65%, για να σταθεροποιηθούν αργότερα στο 1,67%. Η ευφορία συμπαρέσυρε πτωτικά το κόστος δανεισμού άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τον Μάρκους Μόρις-Εϊτον, στέλεχος της Allianz Global Investors, «δεν διαφαίνεται μεγάλος κίνδυνος για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και πιθανώς και για την ευρύτερη οικονομία της Ισπανίας, όπως καταδεικνύει και η περιορισμένη αντίδραση της αγοράς».

Παράλληλα, οι προτάσεις που παρουσίασε χθες η Κομισιόν για τη θωράκιση του τραπεζικού κλάδου δεν περιλάμβαναν υψηλότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα να δοθεί ώθηση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου με μεγάλα κέρδη για τις ιταλικές τράπεζες. Ενδεικτικές, οι τράπεζες Banco BPM και UBI Banca, που σημείωσαν άνοδο 4,8% και 3,9% αντιστοίχως. Είχε προηγηθεί τις περασμένες ημέρες υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών, όταν διέρρευσαν τα σχέδια της ΕΚΤ για απαιτητικά έως απαγορευτικά επίπεδα προβλέψεων έναντι μη εξυπηρέτησης των δανείων. Με την άνοδο των μετοχών των ιταλικών τραπεζών κινήθηκε ανοδικά και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, που έκλεισε με κέρδη 0,97%. Σε παρόμοια πορεία και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με κέρδη 0,17%. Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, χθες και η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν αργά το βράδυ άνοδο 0,07% και 0,04% αντιστοίχως, καθώς η αγορά περιμένει την άνοδο των επιτοκίων από τη Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή