Οι παρατεταμένες συνομιλίες με Ε.Ε. θα πλήξουν τη Βρετανία

Οι παρατεταμένες συνομιλίες με Ε.Ε. θα πλήξουν τη Βρετανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση των συνομιλιών σχετικά με το Brexit σε χθεσινή του ομιλία ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις για την επίτευξη μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας καθυστερήσουν, θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει κεφάλαια για να θωρακίσει τις υπηρεσίες της και να προετοιμάσει τη χώρα για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες σε περίπτωση που οι μεταξύ τους συνομιλίες δεν παρουσιάσουν πρόοδο. Οι συνομιλίες για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. διεξάγονται με αργούς ρυθμούς, με τη Βρετανία να αποχωρεί από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών έχουν προκύψει διάφορα εμπόδια που αφορούν το κόστος του διαζυγίου και τον προσδιορισμό του συνοριακού καθεστώτος μεταξύ Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.

Απευθυνόμενος στην επιτροπή οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Χάμοντ τόνισε ότι η έλλειψη συγκεκριμένης κατεύθυνσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Επίσης, ο κ. Χάμοντ κάλεσε την Ε.Ε. να αλλάξει την προσέγγισή της, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στα συμφέροντα των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. Η μικρή πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών δίνει το έναυσμα σε αρκετούς βουλευτές να ταχθούν υπέρ της καθαρής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Χάμοντ επιβεβαίωσε ότι 330 εκατ. δολάρια έχουν διατεθεί στο πλαίσιο των προετοιμασιών για όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή