ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνούν για το QE, συμφωνούν για τα χαμηλά επιτόκια τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ

diafonoyn-gia-to-qe-symfonoyn-gia-ta-chamila-epitokia-ta-meli-toy-d-s-tis-ekt-2213220

Παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης για τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, συγκλίνουν ωστόσο σε ένα βασικό σημείο: στη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με δηλώσεις δύο εκπροσώπων της ΕΚΤ στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα πραγματοποιηθεί «πολύ μετά» τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2015.

Η συμφωνία των κεντρικών τραπεζιτών για τη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού στα σημερινά επίπεδα θα καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι δεν θα φοβούνται πως το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί αμέσως μετά τον τερματισμού του QE. Δύο αξιωματούχοι επισήμαναν στο Bloomberg ότι χρειάζεται να δοθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το μήνυμα στις αγορές ότι θα μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα μεταξύ του τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα αποκαλύψει στα τέλη Οκτωβρίου αν θα προσαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο πλαίσιο του οποίου η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα 60 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στις 26 Οκτωβρίου θα υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των τραπεζιτών από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και όσων προέρχονται από πιο αδύναμες οικονομίες. Οι μεν υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης δικαιολογεί την κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, οι δε εκτιμούν ότι ο υποτονικός πληθωρισμός αποτελεί ένδειξη ότι θα πρέπει να παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πίτερ Πράετ άφησε να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του QE με πιο αργό ρυθμό, δηλαδή με μείωση του ύψους αγοράς ομολόγων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναταραχή στις αγορές. Τέτοιος συμβιβασμός θα ενίσχυε και την εντύπωση ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού θα διατηρηθούν για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με δηλώσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Bloomberg, όσοι κεντρικοί τραπεζίτες επιθυμούν την κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδεχθούν την παράταση του QE, υπό την προϋπόθεση ότι θα οριστεί ημερομηνία τερματισμού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Market News International το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιαν Σμετς, επισήμανε ότι ένα χρονοδιάγραμμα που να προσδιορίζει τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα αποτελούσε ενδιαφέρον στοιχείο, δεδομένου ότι ακόμα υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού. Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αναμένει να πραγματοποιηθεί σταδιακά και προσεκτικά οποιαδήποτε αναπροσαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.