ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μείωση φόρων δεν θα φέρει προσλήψεις

Η μείωση φόρων δεν θα φέρει προσλήψεις

Mία αλυσίδα νυχτερινών κέντρων θα κάνει εξαγορές. Μία αναπτυσσόμενη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας θα περιορίσει τις υπεργολαβίες της και μία περιφερειακή τράπεζα θα ενισχύσει τις επενδύσεις της για προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις. Αυτές ήταν οι απαντήσεις ορισμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, όταν ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters σχετικά με το τι πρόκειται να κάνουν αν η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο υλοποιήσουν τις υπεσχημένες φορολογικές περικοπές. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρώνουν τα περισσότερα, οπότε θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Το Reuters απευθύνθηκε στις 150 μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο τη χρηματιστηριακή τους αξία στον δείκτη Russell 2000. Απάντησαν δεκαεπτά και ούτε μία από αυτές δεν ανέφερε ότι σχεδιάζει να κάνει περισσότερες προσλήψεις. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επισημάνει ότι οι μειώσεις φόρων σε μεγάλο βαθμό θα αυτοχρηματοδοτηθούν, εφόσον θα οδηγήσουν σε αύξηση επενδύσεων και δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, οι εταιρείες φαίνεται ότι ενδιαφέρονται, ως επί το πλείστον, να επενδύσουν στην τεχνολογία για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους ή να κάνουν εξαγορές. «Θέλουμε να είμαστε μία εταιρεία του μέλλοντος και αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η τεχνολογία», επισημαίνει ο Κιθ Κάρτζιλ, διευθύνων σύμβουλος της Capital Bankshares με χρηματιστηριακή αξία 4,2 δισ. δολάρια. «Οι περικοπές φόρων θα ενισχύσουν σημαντικά τα κέρδη μας αλλά όχι το προσωπικό μας». Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη Russel 2000 έχουν σήμερα τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που κατά μέσον όρο φθάνουν το 31,9%. Συνεπώς θα έχουν και τα μεγαλύτερα οφέλη, εάν μειωθούν από 35% στο 20%.

Λίγες είναι οι επιχειρήσεις που δίνουν δημοσίως κάποια στοιχεία για τα σχέδιά τους σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις, πριν τα συζητήσουν με τους μετόχους και τα διοικητικά στελέχη τους. Ωστόσο, ορισμένοι γενικοί οικονομικοί διευθυντές δηλώνουν πως, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τελική μορφή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, κάνουν κάποιες σκέψεις πώς θα τους επηρεάσουν. Ο Νιλ Χένεσι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων Hennessy Advisors, δήλωσε στο Reuters πως ενδιαφέρεται για εξαγορές. Ο Πολ Οβιλ, γενικός οικονομικός διευθυντής στην εταιρεία ασφάλειας κυβερνοχώρου Proofpoint, ευελπιστεί ότι έως το 2021 θα έχει μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής κάτω από το 27%. Αλλιώς η Proofpoint θα αναγκαστεί να μετακινηθεί σε μία ευρωπαϊκή χώρα με ευνοϊκότερους όρους φορολόγησης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορεί να προσλάβει ακόμα και 100 άτομα προσωπικό.

Αν το πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων ψηφιστεί στο Κογκρέσο, τότε οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ενδεχομένως να αγοράσουν ίδιες μετοχές και οι μικρότερες να κάνουν επενδύσεις στις δραστηριότητές τους. «Αυτές οι εταιρείες θα εκμεταλλευθούν τις φοροελαφρύνσεις για να επενδύσουν και να συμβαδίσουν με την Amazon και την Uber», παρατηρεί ο Τομ Φόρτι, αναλυτής της D.A. Davidson στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Φόρτι αναμένει η eBay να δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα από όσα εξοικονομήσει με τη μείωση της φορολογίας για να αγοράσει ακόμα πιο πολλές από τις δικές της μετοχές.

Μία πιο μικρή επιχείρηση όπως η Yelp, που προσφέρει χιλιάδες αξιολογήσεις υπηρεσιών, πιθανολογείται ότι θα επενδύσει σε τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να βελτιώσει τις δυνατότητες που έχει η ιστοσελίδα της για διαφημίσεις. Τέλος, η εταιρεία διαδικτυακών παραγγελιών φαγητού GrubHub θα τοποθετήσει κεφάλαια στην εξυπηρέτηση εστιατορίων που δεν προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης, ενώ η Groupon θα κάνει επενδύσεις στη διαφήμιση και στην προώθηση των προϊόντων της.