Το Βερολίνο δεν «καίγεται» για την προεδρία της ΕΚΤ

Το Βερολίνο δεν «καίγεται» για την προεδρία της ΕΚΤ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να μην επιμείνει ότι πρέπει να είναι Γερμανός ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ γνωστοποίησε χθες ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κόμματος Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Οικονομικών ή του υπουργείου Εξωτερικών στον νέο κυβερνητικό σχηματισμό υπό την Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Λάμπσντορφ δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η εθνικότητα του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ όσο η νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντράγκι βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ η θητεία του ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019.

Ωστόσο, αν και η Γερμανία έχει επανειλημμένως πιέσει την ΕΚΤ για αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, η κ. Μέρκελ δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση σχετικά με το πρόσωπο που θα επιθυμούσε να αντικαταστήσει τον κ. Ντράγκι μετά τη λήξη της θητείας του.

Ερωτηθείς αν το κόμμα του θα προωθήσει κάποιον Γερμανό για να διαδεχθεί τον κ. Ντράγκι, ο κ. Λάμπσντορφ επισήμανε ότι αυτό εξαρτάται από το ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί και πόσοι θα είναι οι μνηστήρες. Πολύ ακούγεται τον τελευταίο καιρό το όνομα του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν ως πιθανού διαδόχου του προέδρου της ΕΚΤ. Ο κ. Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην ιταλική τηλεόραση, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει περιορισμός όσον αφορά την εθνικότητα του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης διατήρησε την ψυχραιμία του παρά τα επικριτικά εναντίον του σχόλια από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι θα είναι καταστροφικό αν ο κ. Βάιντμαν διαδεχθεί τον κ. Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή