Ετοιμοι να ξιφουλκήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για το μέλλον του QE

Ετοιμοι να ξιφουλκήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για το μέλλον του QE

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης λαμβάνουν «θέσεις μάχης» ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 26ης Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να κριθεί το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ. Το «στρατόπεδο» Ντράγκι φαίνεται να κερδίζει αυτήν τη μάχη, με την ΕΚΤ να προσανατολίζεται προς επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης κατά εννέα μήνες, αλλά και μεγάλη μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης είναι πλέον κατά πόσον θα πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτή τη διάρκεια του QE ή κατά πόσον θα πρέπει να ορίσουν ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος. Με την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών, αλλά τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τον στόχο του 2%, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα βρεθούν προ διλήμματος στην επόμενη συνεδρίαση, οπότε και αναμένεται να αποφασιστεί η συνέχεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως έχει επιτευχθεί συναίνεση για την ανάγκη να μειωθεί το ύψος των μηνιαίων αγορών από το επίπεδο των 60 δισ. ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα, αλλά και ταυτόχρονα να παραταθεί η διάρκεια του προγράμματος, ώστε να σταλεί το μήνυμα στις αγορές πως η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσει να παραμένει επεκτατική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Reuters, οι κεντρικοί τραπεζίτες συζητούν σενάρια για μείωση των μηνιαίων αγορών στα 25 δισ. ευρώ με 40 δισ. ευρώ, από 60 δισ. ευρώ σήμερα. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές ενδέχεται να μειωθούν στα 30 δισ. τον μήνα. Οσον αφορά την επέκταση του προγράμματος, φαίνεται πως έχει επικρατήσει η άποψη για συνέχιση του QE κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς η επέκταση για έξι μόνο μήνες θεωρείται πολύ μικρή. Το σενάριο για επέκταση του προγράμματος κατά 12 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, προσκρούει στο ζήτημα της έλλειψης διαθέσιμων γερμανικών κρατικών ομολόγων για αγορά και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Ως σημαντικότερο σημείο αντιπαράθεσης φαίνεται ότι αναδεικνύεται το κατά πόσον το πρόγραμμα θα έχει ανοιχτή διάρκεια, όπως σήμερα, ή κατά πόσον θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης του. «Μπορώ να αντιληφθώ έναν συμβιβασμό που θα οδηγήσει στη διατήρηση του προγράμματος όπως είναι σήμερα, δηλαδή με ημερομηνία ολοκλήρωσης αλλά και με τη δυνατότητα να το επεκτείνουμε», λέει μια πηγή στο Reuters. O Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη πως τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, για «πολύ μετά» την ολοκλήρωση του QE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή