Τα μαγειρικά έλαια νοικοκυριών στο… στόχαστρο της ιταλικής ΕΝΙ

Τα μαγειρικά έλαια νοικοκυριών στο… στόχαστρο της ιταλικής ΕΝΙ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε εβδομάδα, υπάλληλοι της εταιρείας Friggi επισκέπτονται το παραδοσιακό εστιατόριο Ai Due Otri στο κέντρο της Ρώμης για να συλλέξουν τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Στη συνέχεια, τα λάδια αυτού και άλλων εστιατορίων μεταφέρονται σε κέντρο συλλογής λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Ακολούθως, οδηγούνται σε ένα διυλιστήριο της Eni, του ιταλικού πετρελαϊκού γίγαντα, όπου μετατρέπονται σε καύσιμο.

Ενώ τα βιοκαύσιμα αποτέλεσαν λιγότερο από το 1% της ενεργειακής παραγωγής της Ιταλίας το 2015, η αγορά επεκτείνεται. Η ιταλική κυβέρνηση, παρακινημένη από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χρήση καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές αλλά και από την ευρεία χρήση ελαιολάδου στη χώρα, προσελκύει παραγωγούς δίνοντας οικονομικά κίνητρα. Ετσι, το εστιατόριο Ai Due Otri είναι ένα από τα 100.000 εστιατόρια της Ιταλίας που ανακυκλώνουν τα μαγειρικά τους έλαια και λίπη. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει και τα νοικοκυριά της Ιταλίας να κάνουν το ίδιο ώστε να μπορέσει η Eni να διυλίσει όσα έχει θέσει ως στόχο.

Σύμφωνα με τον Τζουζέπε Ρίτσι, επικεφαλής διύλισης και μάρκετινγκ της Eni, η ανακύκλωση φυτικών μαγειρικών λαδιών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, αφενός, μειώνει την ποσότητα καλλιεργειών που σε διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς βρώση και, αφετέρου, περιορίζει τα απόβλητα στο αποχετευτικό δίκτυο. Η προσπάθεια υποστηρίζεται από την Ε.Ε., η οποία έχει θέσει στόχο έως το 2020 το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές να προέρχεται από βιοκαύσιμα, που πληρώνει για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην προσπάθειά της να προσελκύσει επενδυτές σε αυτό τον κλάδο της βιομηχανίας.

Η Eni έχει θέσει στόχο να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή βιοκαυσίμων μεταξύ 2018 και 2019 και δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Το διυλιστήριο βιοκαυσίμων της στη Βενετία μπορεί να επεξεργαστεί ήδη 360.000 τόνους βρώσιμων λαδιών και άλλων λιπών τον χρόνο. Η αναβάθμιση του διυλιστηρίου το 2020 θα οδηγήσει σε αύξηση της επεξεργαστικής ικανότητας σε 600.000 τόνους και στην παραγωγή περίπου 420.000 τόνων βιοκαυσίμου. Πρόκειται για σημαντική ποσότητα, δεδομένου ότι η συνολική παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ιταλία ήταν, το 2015, 575.000 τόνοι. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας αυξάνει και την ανάγκη για προμήθεια περισσότερων λαδιών. Η οργάνωση Conoe, η οποία εκπροσωπεί τις ιταλικές εταιρείες του κλάδου, υπολογίζει πως κάθε χρόνο συλλέγονται 70.0000 τόνοι χρησιμοποιημένου λαδιού, όμως το περισσότερο προέρχεται από εστιατόρια.

Η ποσότητα θα μπορούσε να υπερβεί τις 200.000 τόνους, αν συμμετείχαν στο πρόγραμμα περισσότερα νοικοκυριά, σύμφωνα με την Conoe. «Το παιχνίδι θα αλλάξει τελείως αν προσθέσουμε και τις οικογένειες», λέει ο πρόεδρος της Conoe, Τομάσο Καμπανίλε. Οι Ιταλοί φημίζονται για τη μαγειρική τους. Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιταλία είναι η δεύτερη, μετά την Ελλάδα, στην κατανάλωση ελαίων και λιπών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο, τα κίνητρα που προσφέρονται στα νοικοκυριά, ώστε να στέλνουν το χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο για ανακύκλωση, είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον Καμπανίλε, παρόλο που αυξάνονται τα σημεία συλλογής χρησιμοποιημένου λαδιού, σπάνια συγκεντρώνεται η επιθυμητή ποσότητα. Η Canoe υπολογίζει ότι τα δύο τρία του λαδιού που θα μπορούσε να ανακυκλωθεί καταλήγει στα σκουπίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή