Εχασαν την ευκαιρία των χαμηλών επιτοκίων για να μειώσουν το χρέος Τουρκία, Ν. Αφρική

Εχασαν την ευκαιρία των χαμηλών επιτοκίων για να μειώσουν το χρέος Τουρκία, Ν. Αφρική

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναδυόμενες αγορές της Τουρκίας και της Νοτίου Αφρικής φαίνεται να μην εκμεταλλεύθηκαν επαρκώς την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων και της μεγάλης ρευστότητας που εφαρμόστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να μειώσουν τον δανεισμό τους και ως εκ τούτου το χρέος τους.

Σχολιάζοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική που έχουν προωθήσει οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Μόριτζ Κράεμερ δήλωσε στο CNBC ότι πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την πρόσβασή τους σε φθηνό χρήμα, προκειμένου να «παραμερίσουν» για λίγο θέματα που σχετίζονται με τη σταθερότητά τους σε μακροοικονομικό επίπεδο, και να επικεντρωθούν περισσότερο σε πολιτικές που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην εγχώρια πολιτική τους. Εν αναμονή της εξαμηνιαίας διάσκεψης του ΔΝΤ, ο κ. Κράεμερ δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες oικονομίες, οι οποίες δεν εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να μειώσουν τον δανεισμό και το χρέος τους, υπάρχει έντονος κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης. Ο ίδιος δήλωσε ρητά ότι η Τουρκία και η Νότια Αφρική αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατάστασης. Ο κ. Κράεμερ επισημαίνει, επίσης, ότι έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν ορισμένες χώρες που συνεχίζουν να αυξάνουν το χρέος τους, παρά την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Ο ίδιος, ωστόσο, λέει ότι «αυτό το γεγονός μάς προκαλεί έντονη ανησυχία».

Εντούτοις, παρά την ανησυχία που εξέφρασε για τη μη αξιοποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Τουρκία και τη Νότιο Αφρική, ο κ. Κράεμερ εξήρε τις οικονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας, υπενθυμίζοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της πορτογαλικής οικονομίας.

Ο κ. Κράεμερ δήλωσε ότι η Λισσαβώνα αξιοποίησε τη χαλαρή νομισματική πολιτική για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ισχυροποιήσει τη θέση της. Ως εκ τούτου, έπειτα από πέντε χρόνια οικονομικής ύφεσης, οι οίκος S&P έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αναθεώρησε την πιστοληπτική ικανότητα του πορτογαλικού δημοσίου, αναβαθμίζοντάς το σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ηδη η Fed έχει δείξει τα πρώτα σημάδια για τον περιορισμό της νομισματικής της πολιτικής, ενώ η ΕΚΤ εξετάζει το σενάριο σταδιακής κατάργησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφαρμόζεται εδώ και δυόμισι χρόνια, από τον Μάρτιο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή