Ευνόησε το ευρώ η αποκλιμάκωση στην Καταλωνία

Ευνόησε το ευρώ η αποκλιμάκωση στην Καταλωνία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκε το ευρώ έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη μετριάστηκαν. Το κοινό νόμισμα επίσης ευνόησαν πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τη Ζώνη του Ευρώ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο της περιοχής, σε συνέχεια του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, πρότεινε την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για απόσχιση από την Ισπανία προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει μελλοντικές ενέργειες. Παράλληλα, στην Ιταλία, η κυβερνητική πλειοψηφία εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής που ήταν συνδεδεμένη με την έγκριση του νέου εκλογικού νόμου, γνωστού ως Rosatellum. Υπέρ ψήφισαν τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας ενώ καταψήφισε το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Μετά τη Βουλή, ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, όπου είτε θα δοθεί η τελική έγκριση είτε θα ζητηθούν ενδεχομένως κάποιες τροποποιήσεις. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη σημείωσε ετήσια άνοδο 3,8% τον Αύγουστο έναντι μέσης εκτίμησης της αγοράς για αύξηση 2,6%. Τα στοιχεία ενίσχυσαν την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 26 Οκτωβρίου σταδιακή έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών (tapering) μέσω μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Στον αντίποδα, το δολάριο ΗΠΑ βρέθηκε υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε ύστερα από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) του Σεπτεμβρίου, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, πολλά μέλη της επιτροπής φάνηκαν να πιστεύουν ότι μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων φέτος «ήταν πιθανό να δικαιολογηθεί». Ωστόσο, οι απόψεις μεταξύ των αξιωματούχων φάνηκε να αποκλίνουν όσον αφορά τις συνέπειες των συνεχιζόμενων υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός το οποίο ενίσχυσε την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση ενέτεινε τις αρνητικές πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Στο περιβάλλον αυτό, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο διαπραγματευόταν κοντά στο 1,1830 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας κοντά στο υψηλό δύο εβδομάδων 1,1880, που καταγράφηκε την προηγούμενη ημέρα.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή