Οριακά κέρδη στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακά κέρδη στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω γενικής στασιμότητας των ευρωπαϊκών αγορών, το χρηματιστήριο της Μαδρίτης αποτέλεσε χθες για μία ακόμη φορά την εξαίρεση, κλείνοντας με υποχώρηση 0,75% λόγω της ανησυχίας για τις εξελίξεις γύρω από την Καταλωνία. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση στην Καταλωνία» σχολίασε ο Λιν Γκράχαμ Τέιλορ, αναλυτής της Rabobank, που εκτιμά πως «στηρίζει τις αγορές το σενάριο ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχιστεί επί εννέα μήνες ακόμη». Τον γενικό δείκτη της Μαδρίτης συμπαρέσυραν πτωτικά οι μετοχές των τραπεζών Caixa, Sabadell και BBVA που σημείωσαν ζημίες από 1,7% ώς 2,8%. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο αλλά με οριακά κέρδη, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να έχει κέρδη 0,09%, ο CAC 40 του Παρισιού κέρδη 0,21% και ο FTSE MIB του Μιλάνου κέρδη 0,07%. Ακόμη και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με συμβολική άνοδο 0,01%, παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αρχικά, άλλωστε, τα ισπανικά ομόλογα αποτελούσαν εξαίρεση στη γενικότερη τάση που επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούσαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα: κατέγραφαν υποχώρηση από 2 ως 4 μονάδες βάσης καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μειώνοντας μόνον την αξία των μηνιαίων αγορών.

Αρχικά οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας σημείωναν άνοδο, αλλά εναρμονίστηκαν αργότερα με τη γενικότερη τάση των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων και υποχώρησαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,57%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι σημαντικότεροι δείκτες της Wall Street κινούνταν ανοδικά χάρη στα κέρδη που σημείωναν οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Είχαν, άλλωστε, προηγηθεί ενθαρρυντικά στοιχεία για την Κίνα, όπου ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 6,9% τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και στις δυνάμεις των Κούρδων επανέφεραν την ανησυχία για το ενδεχόμενο να διακοπεί η προσφορά πετρελαίου. Αποτέλεσμα να σημειώσουν άνοδο οι τιμές του μαύρου χρυσού, με το αργό ΗΠΑ να κινείται το βράδυ στα 51,95 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 57,84 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή