Δείπνο Μέι – Γιούνκερ ενόψει της συνόδου για το Brexit

Δείπνο Μέι – Γιούνκερ ενόψει της συνόδου για το Brexit

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χθεσινό δείπνο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έλαβε χώρα σε εποικοδομητική και φιλική ατμόσφαιρα, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες. Σε αυτήν τη συνάντηση, η οποία δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ, ήταν παρόντες ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις.

Πριν από μία εβδομάδα, ο κ. Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία βρίσκονται σε αδιέξοδο ύστερα από συνάντηση με τον κ. Ντέιβις. Μετά το χθεσινό δείπνο, όμως, φαίνεται να εξομαλύνεται το τοπίο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit στις 19 Οκτωβρίου.

«Ηταν άραγε ένα πολύ ακριβό δείπνο, με τον λογαριασμό να φθάνει τα 30 δισ. ευρώ», αναρωτήθηκε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, η Ντάουνινγκ Στριτ αποφεύγει να προσδιορίσει το ύψος ενός οικονομικού συμβιβασμού με την Ευρώπη. Η κ. Μέι έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Βρετανίας απέναντι στην Ε.Ε., αλλά δεν λέει ποτέ κάτι συγκεκριμένο. Οι πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες έχουν ενταθεί τελευταία, διότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Αυξάνεται έτσι επικίνδυνα η αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτήν την Πέμπτη έχει δρομολογηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit. Εχει χαθεί, πάντως, πολύτιμος χρόνος αν αναλογιστεί κανείς ότι το δημοψήφισμα για το Brexit πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Πέραν της προφορικής δέσμευσης της κ. Μέι στην ομιλία που έδωσε στη Φλωρεντία τον περασμένο μήνα, ότι η Βρετανία θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη συζήτηση για το κόστος του διαζυγίου με τις Βρυξέλλες. Οι αξιωματούχοι στην Ε.Ε. θεωρούν ότι η κ. Μέι αποφεύγει να μιλήσει για συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες, έστω και γενικόλογα σε αυτήν τη φάση, διότι φοβάται τις αντιδράσεις των μελών του κόμματός της που τάσσονται υπέρ ενός σκληρού Brexit, ένας εκ των οποίων είναι και ο Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Σκοπός της κ. Μέι είναι να υπάρξει διετής μεταβατική περίοδος πριν από το Brexit, στη διάρκεια της οποίας η Βρετανία θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση. Ομως οι Ευρωπαίοι αρνούνται να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για τον λογαριασμό του διαζυγίου. Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπη και με μέλη του κόμματος των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ ενός σκληρού Brexit, δηλαδή του ενδεχομένου να μην υπάρξει εναλλακτική συμφωνία με την Ε.Ε. μετά την καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση της χώρας από το κλαμπ των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή