Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 2,3% αναμένει για το 2018 η Μαδρίτη, λόγω Καταλωνίας

Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 2,3% αναμένει για το 2018 η Μαδρίτη, λόγω Καταλωνίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η οικονομία της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2018, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλεί η ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλωνίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,3% έναντι αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη στο 2,6%. Εγγραφο που απέστειλε η ισπανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι το επόμενο έτος αναμένεται να υπάρξει ελαφριά επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων και της πολιτικής αστάθειας που προκαλεί η παρούσα κατάσταση στην Καταλωνία.

Εντούτοις, η Μαδρίτη κατέστησε σαφές ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3,1% το 2017, δηλαδή θα ενισχυθεί κατά 0,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου, επικαλούμενη την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης. Εντούτοις, την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Καταλωνία θα επιφέρει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω των αρχικών προβλέψεων για ρυθμό ανάπτυξης στο 2,6% το 2018, στο εν λόγω έγγραφο η κυβέρνηση επισήμανε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί στο 3,1% το 2017 και στο 2,3% το 2018, αρκετά πιο κάτω από τον επίσημο ευρωπαϊκό στόχο. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αλλά θα μειωθεί στο 17,2% το 2017 και στο 15,5% το 2018. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατακόρυφα και διαμορφώθηκε στο 27%.

Ο φόβος, όμως, για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μαδρίτης και Καταλωνίας φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις, με τον Μαριάνο Ραχόι να ζητεί από τον πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν να αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας. Ο Σίμον Φρενς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Panmure Gordon & Co, επισήμανε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι το πιο ανησυχητικό είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, κάτι που ίσως να επηρεάσει το σύνολο της αγοράς και όχι μόνο τις ισπανικές τράπεζες. Μέχρι στιγμής, η κρίση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα αποτυπώνεται και στον δείκτη του Χρηματιστηρίου, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά 9% από τον Μάιο, όταν δηλαδή άρχιζε να κερδίζει έδαφος η προοπτική ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Ο Κριστομπάλ Μοντόρο, αρμόδιος υπουργός για τον προϋπολογισμό, επισήμανε την περασμένη Δευτέρα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα El Economista ότι μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση της Καταλωνίας, η Ισπανία «θα μπορούσε για άλλη μία φορά να έρθει αντιμέτωπη με κρίση παρόμοια με εκείνη που γνώρισε το ευρώ στα τέλη του 2011».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή