Πιέσεις στις αγορές από Καταλωνία και Apple

Πιέσεις στις αγορές από Καταλωνία και Apple

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς επικρατεί επιφυλακτικότητα μεταξύ επενδυτών εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων ορισμένων επιχειρηματικών κολοσσών αλλά και της παρατεταμένης κρίσης γύρω από την Καταλωνία.

Στη Wall Street, οι δύο βασικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν το βράδυ κατά 0,13% και 0,25% αντιστοίχως. Το αρνητικό κλίμα είχαν καλλιεργήσει τα στοιχεία που φέρουν τη ζήτηση για το iPhone 8 της Apple να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ετσι η μετοχή του κολοσσού της τεχνολογίας υποχώρησε κατά 2,8% συμπαρασύροντας τον κλάδο. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν οι μετοχές των Amazon, Facebook, Alphabet και Netflix από 0,86% έως 1,03%.

Οι επενδυτές στράφηκαν έτσι για ακόμη μία φορά στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, εξωθώντας πτωτικά τις αποδόσεις τους στο 2,3088% από το 2,339% της Τετάρτης. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια σημείωναν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων δύο μηνών εξαιτίας της ανησυχίας για την πολιτική κρίση στην Ισπανία αλλά και των απογοητευτικών αποτελεσμάτων μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι Unilever, Publicis και Kion. «Το θέμα της Ισπανίας είναι αρνητικός παράγοντας και δεδομένου ότι η αγορά ψάχνει αιτία για να υποχωρήσει το συνδυάζει με άλλες αρνητικές υποθέσεις», σχολιάζει ο Κεν Ποκάρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της O’ Neil Securities στη Νέα Υόρκη.

O δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες 0,74%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας, με τις αποδόσεις της να αυξάνονται στο 1,637% από το 1,625% της Τετάρτης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 όπως και ο FTSE Eurotop 100 υποχώρησαν κατά 0,62%, ενώ με υποχώρηση έκλεισαν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές: ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 0,99%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 0,41% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,29%. Σε ό,τι αφορά τον FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,26% καθώς είχαν προηγηθεί τα απογοητευτικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Unilever. Ο ίδιος παράγοντας άσκησε παράλληλα πιέσεις στη στερλίνα που υποχώρησε αν και ανέκαμψε ελαφρώς αργότερα στο 1,3158 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή