40.000 επιχειρηματίες σε απόγνωση στο Βένετο

40.000 επιχειρηματίες σε απόγνωση στο Βένετο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της οικονομικής κατάρρευσης των ιταλικών τραπεζών Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, 40.000 μικρές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην πλούσια περιφέρεια του Βένετο δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Η κατάρρευση των δύο τραπεζών τον περασμένο Ιούνιο προκάλεσε ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς τριγμούς, δεδομένου ότι 200.000 μέτοχοι των τραπεζών υπέστησαν πλήγμα. Οπως επισημαίνει στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg η δικηγόρος Αντρέα Αρμαν, «έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής καταστροφής και αυτό που βλέπουμε είναι πολύ ανησυχητικό».

Η Intesa Sanpaolo, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, εξαγόρασε τα υγιή περιουσιακά στοιχεία των δύο προβληματικών τραπεζών έναντι συμβολικής τιμής, ενώ το κρατικό ταμείο των ιταλικών τραπεζών, το SGA, το οποίο προτίθεται να απορροφήσει τα προβληματικά περιουσιακά τους στοιχεία ύψους 18 δισ. ευρώ, δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. «Πολλοί από τους οφειλέτες διαθέτουν κερδοφόρες επιχειρήσεις, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής», αναφέρει στο Bloomberg ο Μάουρο Ροτσέσο, επικεφαλής της εταιρείας παροχής εγγυήσεων για χορήγηση δανείων Fidi Impresa e Turismo Veneto. Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτοί οι οφειλέτες δεν έχουν πρόσβαση σε νέο χρήμα από άλλους δανειστές, εξαιτίας της έκθεσής τους στις δύο παραπάνω προβληματικές τράπεζες. Ακόμη και μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι δύο τράπεζες εξακολoυθούσαν να αυξάνουν τον δανεισμό τους προς τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα στα τέλη του προηγούμενου έτους να έχουν χορηγήσει δάνεια 46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό το ποσοστό κατέστησε ακόμα πιο ευάλωτο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, η οποία φαίνεται να λυγίζει υπό το βάρος των κόκκινων δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες έχουν ξεκινήσει από την ΕΚΤ εναντίον δύο πρώην επικεφαλής των τραπεζών Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, καθώς φαίνεται ότι υποχρέωναν τους πελάτες να υπερδανείζονται για να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το ενεργητικό των τραπεζών παρουσιαζόταν τεχνηέντως πιο φουσκωμένο, ενώ με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι οι δύο τράπεζες χορήγησαν δάνεια 3 δισ. δολαρίων από το 2013 έως το 2016. «Πρόκειται για σκάνδαλο», επισήμανε με έντονο ύφος ο Κάρλο Μεσίνα, CEO της Intesa SanPaolo, αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ταμείο 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των χαμηλόμισθων πελατών που έχασαν την περιουσία τους. Δυστυχώς, η κατάρρευση των δύο τραπεζών υπονομεύει την οικονομία της περιφέρειας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν πληγεί όλες οι επιχειρήσεις. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες παραμένουν άθικτες. Ωστόσο, όπως επισήμανε και ο Λουίτζι Ζινγκάλες, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Οι δύο τράπεζες του Βενέτο ήταν πολύ σημαντικές για την ενίσχυση χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας», αναφέρει ο ίδιος στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή