Στη Σαγκάη θέλει να φτιάξει το νέο της εργοστάσιο η Tesla

Στη Σαγκάη θέλει να φτιάξει το νέο της εργοστάσιο η Tesla

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κίνα προτίθεται να κατασκευάσει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla το νέο της εργοστάσιο. Η εταιρεία επιβεβαίωσε την προηγούμενη Κυριακή ότι προχώρησε σε μία επί της αρχής συμφωνία με τις τοπικές αρχές της Σαγκάης. Ωστόσο, επικεφαλής της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρει ότι οι δύο πλευρές έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την έγκριση της τελικής συμφωνίας. Η Wall Street Journal μεταδίδει ότι η Tesla ήρθε σε συμφωνία με τις Αρχές της Σαγκάης για την κατασκευή εργοστασίου στην ελεύθερη οικονομική ζώνη της περιοχής. Μάλιστα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το εργοστάσιο θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Tesla. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ενώ δεν επιτρέπει σε ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάζουν δικά τους εργοστάσια.

Τις περισσότερες φορές, οι ξένες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να συμμετάσχουν σε κοινοπραξία με κάποια κινεζική για να μπορέσουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους. Αυτό ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, αποτελεί πρόβλημα για την Tesla, η οποία επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στην πολλά υποσχόμενη αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει τελευταία το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα σε ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να ιδρύουν τα δικά τους εργοστάσια σε ελεύθερες οικονομικές ζώνες, χωρίς την ανάγκη να υπάρξει κοινοπραξία. Με αυτήν την κίνηση, η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει την παραγωγή υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκειμένου να αυξήσει και τις πωλήσεις της. Πάντως, όπως επιβεβαιώνει το Reuters, η Tesla δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς 25% που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση, ωστόσο είναι πιθανό να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής. Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε ότι αναμένει έως τα τέλη του έτους να καθοριστούν με σαφήνεια τα σχέδια για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Κίνα.

Η Tesla προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση ότι συνεργάζεται στενά με τις Αρχές της Σαγκάης για να διερευνήσει τις πιθανότητες κατασκευής ενός εργοστασίου, γεγονός που θα εξυπηρετεί και την κινεζική αγορά. Σημειώνεται ότι η Σαγκάη αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά ηλεκτροκίνητων και πολυτελών οχημάτων.

Σύμμαχος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι και η κινεζική εταιρεία πληροφορικής Tencent Holdings Ltd, η οποία διατηρεί μερίδιο 5% στην Tesla. Αγνωστο παραμένει αν η κινεζική κυβέρνηση και η αμερικανική εταιρεία θα καταλήξουν σε συμφωνία τον επόμενο μήνα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla τόνισε ότι η εταιρεία ενδέχεται να δημιουργήσει εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων στην Ασία και στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή