ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάτη θεωρεί τα κρυπτονομίσματα ο διάσημος «Λύκος της Wall Street»

apati-theorei-ta-kryptonomismata-o-diasimos-lykos-tis-wall-street-2214946

Πληθαίνουν οι επικριτές των ψηφιακών νομισμάτων ή κρυπτονομίσματων, οι οποίοι προειδοποιούν για κερδοσκοπικές κινήσεις ή ακόμα και για απάτη μετά την έκδοση ολοένα και περισσότερων «μιμητών» του bitcoin. Χθες ο Τζόρνταν Μπέλφορντ, ο Αμερικανός χρηματιστής που έγινε γνωστός ως «Λύκος της Wall Street» για τις απάτες που είχε στήσει τη δεκαετία του 1980, παρότρυνε τους επενδυτές να μην επενδύουν στη δημόσια εγγραφή νέων νομισμάτων του Διαδικτύου. Είναι η «μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών», τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Ο Μπέλφορντ, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών, αφότου ομολόγησε ότι ήταν ένοχος για παραπλάνηση επενδυτών και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», τόνισε ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο που να εποπτεύει την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων. Είπε, επίσης, ότι αρκούν μόνο λίγοι απατεώνες για να οδηγηθεί η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων στην «καταστροφή».

Οσο το bitcoin, το πρώτο και ισχυρότερο νόμισμα του Διαδικτύου, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα κρυπτονομίσματα. Από τις αρχές του 2017 έχουν αντληθεί 3 δισ. δολάρια από την έκδοση νέων ψηφιακών νομισμάτων. Το bitcoin, το οποίο ξεπέρασε πρόσφατα τα 6.000 δολάρια έπειτα από αλλεπάλληλα ρεκόρ, αντιπροσωπεύει το 40% των ψηφιακών νομισμάτων, από το 87% που ίσχυε στις αρχές του έτους.

Η CoinMarketCap έχει πάνω από 800 νέα κρυπτονομίσματα, τα οποία είναι γνωστά ως alt.coins, διότι είναι εναλλακτικά του bitcoin, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από έναν προγραμματιστή λογισμικού, με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Σήμερα, η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων ανέρχεται στα 150 δισ. δολάρια. Μέσα στο 2017 μόνον το ethereum (ένα ακόμη ψηφιακό νόμισμα με μεγάλη απήχηση στους επενδυτές) ενισχύθηκε κατά 5.000%, για να φθάσει χθες τα 279,18 δολάρια, ενώ τον Ιούνιο είχε φθάσει στα 363 δολάρια.

Ο 62χρονος Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ, ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής που αντιλήφθηκε πολύ νωρίς την επιτυχία που θα είχαν κολοσσοί της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, όπως η Apple, η AOL και η Twitter, είπε ότι το bitcoin είναι μια φούσκα. Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, δήλωσε ότι «δεν πιστεύω στο bitcoin. Νομίζω ότι θα εκτιναχθεί μια ημέρα. Είναι ανάλογη υπόθεση με αυτήν της Enron, η οποία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Δεν υπάγεται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο, δεν ελέγχεται από πουθενά και δεν βρίσκεται υπό την εποπτεία κανενός οργάνου».

Τον Σεπτέμβριο, ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, αποκάλεσε «ανόητο» κάθε διαπραγματευτή που ασχολείται με το bitcoin, τονίζοντας ότι είναι μια «απάτη» που θα έχει «άδοξο τέλος». Εξέφρασε, επίσης, την απορία του για την έλλειψη εποπτείας από κάποιον κρατικό φορέα. Οι κυβερνήσεις των διαφόρων κρατών, ωστόσο, τηρούν διαφορετική στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Η Κίνα ανακοίνωσε πριν από έναν μήνα ότι θα απαγορεύσει τη διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων στην εγχώρια αγορά.

Πάντως, οι συναλλαγές με bitcoin είναι νόμιμες στην Ιαπωνία. Οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι η μεγάλη απήχηση των ψηφιακών νομισμάτων τον τελευταίο καιρό πηγάζει από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αλλά και από την επιθυμία των επενδυτών να μην υπόκεινται οι τοποθετήσεις τους σε κανένα πλαίσιο νομισματικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, όμως, τα ψηφιακά νομίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» ή για την πληρωμή λύτρων σε περιπτώσεις ομηρίας, όταν χάκερ ζητούσαν αντίτιμο για την αποστολή κωδικών αποκρυπτογράφησης. Η έκδοση νέων ψηφιακών νομισμάτων, υποστηρίζουν ειδήμονες του κλάδου, προκαλεί αντιδράσεις από τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες, διότι αποσπά κεφάλαια από τους επενδυτές.