ΕΚΤ: Παράταση QE έως τον Σεπτέμβριο του 2018

ΕΚΤ: Παράταση QE έως τον Σεπτέμβριο του 2018

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα αν χρειαστεί αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη μείωση των αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ μηναίως από τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το QE ήταν προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη του έτους, ενώ οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ανέρχονταν σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, η ΕΚΤ υπογράμμισε πως εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, θα είναι σε ετοιμότητα για να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ πάρθηκαν με σκοπό να διατηρηθούν οι «πολύ ευνοϊκές συνθήκες» που απαιτούνται ώστε να  επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο, που είναι κοντά αλλά λίγο πιο κάτω από το 2%.

Ακόμη, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Συγκεκριμένα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως,  επαναλαμβάνοντας ότι θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα για καιρό μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή