Χαμηλότερη, αλλά ποιοτικότερη ανάπτυξη είναι ο νέος στόχος του Πεκίνου

Χαμηλότερη, αλλά ποιοτικότερη ανάπτυξη είναι ο νέος στόχος του Πεκίνου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ποιότητα της οικονομικής ανάπτυξης και όχι στους φιλόδοξους αριθμητικούς στόχους για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της θα επικεντρώνεται εφεξής η Κίνα, η οποία χαράσσει νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η εκτίμηση ανήκει σε ανώτατο στέλεχος της κινεζικής ηγεσίας και απηχεί το όραμα για την Κίνα του μέλλοντος, όπως το σκιαγράφησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του ΚΚΚ. Φαίνεται πως το Πεκίνο ανταποκρίνεται στις επανειλημμένες συστάσεις διεθνών οργανισμών, που το καλούν να επιδιώξει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για να απεξαρτήσει την οικονομία του από τον δανεισμό. Στη νέα προσέγγιση του Πεκίνου αναφέρθηκε χθες ο Γιανγκ Βάιμιν, ανώτατο στέλεχος του Γραφείου Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Πεκίνο, ο κ. Γιανγκ τόνισε πως η Κίνα θα θέσει ως προτεραιότητα την αποτροπή μεγάλων κινδύνων που απειλούν την οικονομία και θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εδωσε, έτσι, τέλος σε μια εντεινόμενη φημολογία, την οποία είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η Κίνα είχε ήδη σημειώσει πρόοδο στον στόχο της να διπλασιάσει το ΑΕΠ της και το κεφαλήν εισόδημα της σε μία δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2010. Η αλλαγή στάσης του Πεκίνου διεφάνη κατά την εναρκτήρια ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του ΚΚΚ, καθώς δεν αναφέρθηκε στον επίμαχο στόχο για διπλασιασμό του ΑΕΠ έως το 2020. Δεσμεύθηκε, αντιθέτως, πως η Κίνα θα ανοίξει περαιτέρω την οικονομία της προσφέροντας μεγαλύτερη πρόσβαση στους ξένους επενδυτές, προωθώντας σειρά μεταρρυθμίσεων και αλλάζοντας προσανατολισμό, από την ταχεία ανάπτυξη στην ανάπτυξη με καλή ποιότητα. Στο όραμά του για την Κίνα προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα υπάρχει ευημερία για όλους έως το 2050. Δεν υπήρξαν, άλλωστε, δημόσιες ανακοινώσεις για νέους οικονομικούς στόχους στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Αντιθέτως, ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε στους ευρύτερους μακροπρόθεσμους στόχους της Κίνας και στην ανάδειξή της σε σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα έως το 2035 και σε «ισχυρή δύναμη» με μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή έως το 2050. Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι οι λιγότερο φιλόδοξοι στόχοι θα δώσουν στο Πεκίνο περιθώρια ελιγμών για να προωθήσει επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενδεχομένως εις βάρος της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Προ μηνών, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως η ραγδαία πιστωτική επέκταση της Κίνας βρίσκεται σε «επικίνδυνη φάση» και κάλεσε το Πεκίνο να αναλάβει «αποφασιστική δράση». Στα τέλη του περασμένου έτους, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εξέφρασε την εκτίμηση πως η υπερβολική αύξηση του δανεισμού εγκυμονεί τον κίνδυνο τραπεζικής κρίσης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή