Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές και το πετρέλαιο

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές και το πετρέλαιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πνοή ανακούφισης για τους επενδυτές στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης αποτέλεσαν οι διαδηλώσεις στην Καταλωνία υπέρ μιας ενωμένης Ισπανίας, οδηγώντας τον δείκτη Ibex-35 σε άνοδο 2,44%. Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στη Δυτική Ευρώπη δεν έδειξαν να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ισπανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 έκλεισε με άνοδο 0,13%, ενώ ο γαλλικός δείκτης Cac-40 παρουσίασε οριακές απώλειες (-0,01%).

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax αναρριχήθηκε 0,09% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 απώλεσε το 0,23% της αξίας του. Κέρδη 2,2% εμφάνισε η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Bankia αφού ανακοίνωσε μικρότερη του αναμενομένου πτώση της κερδοφορίας το γ΄ τρίμηνο του 2017.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν πτώση άνω του 0,3% λίγο πριν από το κλείσιμο, έπειτα από πληροφορίες για σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ από το 2018 μέχρι το 2022. Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο κατέγραψε εν μέσω της συνεδρίασης ο δείκτης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Russell 2000, με πτώση 1,35%. Η φορολογική μεταρρύθμιση ήταν μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τροφοδοτώντας την προσδοκία στη Wall Street για άμεση μείωση του συντελεστή από το 35% στο 20%, όπως είχε προτείνει πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών στο Κογκρέσο.

Η στερλίνα ενισχύθηκε στο υψηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του ευρώ λόγω σεναρίων που θέλουν την Τράπεζα της Αγγλίας να αποφασίζει την Πέμπτη αύξηση του βασικού επιτοκίου για πρώτη φορά μετά μία δεκαετία. Αναλυτικότερα, το βρετανικό νόμισμα αναρριχήθηκε χθες στις 87,93 πένες έναντι του ευρώ με άνοδο 0,7%.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε στα 54,04 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 0,26%, έπειτα από την ανακοίνωση για αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 60,50 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, οι αμερικανικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή ήταν υπερτριπλάσιες από πέρυσι. Τέλος, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ κυμαίνεται σήμερα στα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως και αναμένεται να αυξηθεί κατά 800.000 με ένα εκατ. βαρέλια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή