Κύμα αντιδράσεων ξεσηκώνει η κατάργηση φοροαπαλλαγών από τον Ντόναλντ Τραμπ

Κύμα αντιδράσεων ξεσηκώνει η κατάργηση φοροαπαλλαγών από τον Ντόναλντ Τραμπ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεινόμενες αντιδράσεις από ισχυρές ομάδες συμφερόντων προκαλεί προτού ακόμη παρουσιασθεί το πολυαναμενόμενο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για την πρώτη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ μετά το 1986. Αιτία είναι ότι η επίμαχη μεταρρύθμιση προβλέπει κατάργηση ορισμένων από τις πλέον δημοφιλείς φοροαπαλλαγές. Ανάμεσά τους, οι φοροαπαλλαγές στους τόκους των στεγαστικών δανείων και η έκπτωση των πολιτειακών και δημοτικών φόρων από τους φόρους στο ομοσπονδιακό κράτος.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται να παρουσιάσουν αύριο το επίμαχο νομοσχέδιο που στοχεύει στο να διασφαλίσει φοροαπαλλαγές 6 τρισ. δολαρίων σε επιχειρήσεις και άτομα. Οι Ρεπουμπλικανοί ευελπιστούν να περάσουν το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως τις 23 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, η πανίσχυρη Ενωση Κατασκευαστών Ακινήτων (ΝΑΗΒ) βρίσκεται στις επάλξεις, καθώς εκτιμά ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους τόκους των στεγαστικών δανείων θα πλήξει τον κλάδο των κατασκευαστικών. Μέλη της εν λόγω ένωσης είναι 130.000 κατασκευαστικές εταιρείες που δίνουν δουλειά σε 9 εκατ. εργάτες. Οπως επισημαίνει η ΝΑΗΒ, αν καταργηθεί η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή, θα μειωθούν οι τιμές των ακινήτων, καθώς θα εκλείψει ένα κίνητρο για την αγορά κατοικίας. Το αίτημα της ΝΑΗΒ είναι να προβλέπει το νομοσχέδιο φοροαπαλλαγή ύψους 12% των τόκων των στεγαστικών δανείων.«Είμαστε κατά του νομοσχεδίου αν δεν προβλέπει φοροαπαλλαγές και θα κινηθούμε πολύ δυναμικά εναντίον του», δηλώνει ο Τζέρι Χάουαρντ, διευθύνων σύμβουλος της ΝΑΗΒ. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της έκπτωσης των δημοτικών και πολιτειακών φόρων από τη φορολογία στο ομοσπονδιακό κράτος, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα πλήξει τις οικογένειες της ανώτερης μεσαίας τάξης σε πλούσιες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και η Καλιφόρνια. Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φορολογούμενους, ο Κέβιν Μπράντι, Ρεπουμπλικανός της Βουλής με αρμοδιότητα σε θέματα φορολογικής πολιτικής, δήλωσε ότι μπορεί να διατηρηθούν οι φοροαπαλλαγές για ορισμένους δημοτικούς φόρους. Δεν κατόρθωσε, πάντως, να κατευνάσει τις αντιδράσεις ενώσεων πολιτειακών και δημοτικών αρχών που επισημαίνουν ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι κάτοικοι πολιτειών που εξαρτώνται από τα φορολογικά έσοδα και επιβάλλουν υψηλούς πολιτειακούς και δημοτικούς φόρους. Εξάλλου, διαμάχες στο εσωτερικό του στρατοπέδου των Ρεπουμπλικανών έχει προκαλέσει η πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής για δραστική μείωση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν στις εισφορές σε προγράμματα συνταξιοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή