ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένη αύξηση μισθών κατά 0,7% στις ΗΠΑ

periorismeni-ayxisi-misthon-kata-0-7-stis-ipa-2215826

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών αυξήθηκε το εργασιακό κόστος στις ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο, με το μισθολογικό κόστος να σημειώνει άνοδο κατά 0,7%. Σε ετήσια βάση το εργασιακό κόστος αυξήθηκε κατά 2,5% ρυθμός που είναι ο υψηλότερος από το α΄ τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με το Reuters, η αύξηση του εργασιακού κόστους το γ΄ τρίμηνο συμπίπτει με τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αύξηση ωστόσο των μισθών είναι υποτονική, παρότι το ποσοστό απασχόλησης έχει αυξηθεί σημαντικά. Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στο 4,2% και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαεξίμισι χρόνων.

Ειδικότερα, οι μισθοί, που αντιπροσωπεύουν το 70% του κόστους απασχόλησης, αυξήθηκαν κατά 0,7% το τρίτο τρίμηνο έναντι αύξησης κατά 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,5% το τελευταίο δωδεκάμηνο έως τον Σεπτέμβριο. Τα επιδόματα των εργαζομένων κατέγραψαν αύξηση κατά 0,8% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου έναντι αύξησης 0,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Η αύξηση των μισθών εκλαμβάνεται από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ως θετικό σημάδι για την τόνωση του πληθωρισμού εν μέσω της σημερινής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, στη διάρκεια της οποίας δεν αναμένεται να υπάρξει μια εκ νέου αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν μάλιστα πως το εργασιακό κόστος πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 3%, προκειμένου να καλύψει τον στόχο της Fed για πληθωρισμό στο 2%. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι τον Δεκέμβριο η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25%, δηλαδή κατά 25 μονάδες βάσης.