Οι Αμερικανοί δεν ονειρεύονται πια την αγορά της κατοικίας τους

Οι Αμερικανοί δεν ονειρεύονται πια την αγορά της κατοικίας τους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλοένα και περισσότεροι Αμερικανοί ματαιώνουν τα σχέδιά τους ή δεν το σκέφτονται καν να αγοράσουν σπίτι. Αυτό σημαίνει την ακύρωση ενός εκ των βασικών στοιχείων του αμερικανικού ονείρου. Η μεγάλη άνοδος των τιμών στην αγορά κατοικίας, σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση των μισθών, αποθαρρύνει τους νέους στις ΗΠΑ να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, ακόμη και αυτούς που έχουν πλήρη απασχόληση.

Πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών από 18 έως 34 ετών δηλώνει ότι δεν θέλει να αγοράσει σπίτι την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εταιρείας καταναλωτικής πίστης Experian που δημοσιεύθηκε από το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει αυτήν την άποψη, παρότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Experian, οι Αμερικανοί που επιλέγουν να μην αποκτήσουν κατοικία για την επόμενη δεκαετία αυξήθηκαν κατά 8% το 2017 από το 2016. Αυτή η διστακτικότητα είναι εύλογη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τιμές των ακινήτων ακολουθούν ανοδική πορεία από το 2011, ξεπερνώντας την αύξηση των πραγματικών μισθών. Το 2011 άρχισε η ανάκαμψη της αγοράς από τη μεγάλη κρίση του 2007, η οποία προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οδήγησε σε ύφεση την αμερικανική οικονομία. Σήμερα, οι τιμές στην αγορά κατοικίας έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η μέση τιμή μιας κατοικίας στις ΗΠΑ κυμαίνεται στις 320.000 δολάρια. Οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί λιγότερο από 10% την τελευταία δεκαετία, ακόμη και για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.

«Εδώ υπάρχει μια αναντιστοιχία», επισημαίνει ο Λόρενς Γιουν, επικεφαλής οικονομολόγος της Αμερικανικής Ενωσης Κτηματομεσιτών. «Την τελευταία πενταετία, η άνοδος των τιμών στην αγορά κατοικίας έχει ξεπεράσει τα εισοδήματα και την αύξηση των μισθών, παρά την ανάπτυξη της οικονομίας», σχολιάζει ο ίδιος.

Βασικός παράγοντας που αποθαρρύνει τους Αμερικανούς από 18 έως 34 ετών να αγοράσουν σπίτι είναι ότι θέλουν να είναι ευέλικτοι. Δεν θέλουν, επίσης, να αναλάβουν την εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν και έντονες ανησυχίες για την αύξηση του κόστους δανεισμού στην οικονομία, δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται προς τη σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου της. Πάνω από το 10% του ενός τετάρτου των Αμερικανών που δεν σχεδιάζουν να αγοράσουν σπίτι εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι «η αγορά των ακινήτων δεν είναι αποτελεί σημαντική επένδυση πλέον».

Αυξάνεται, παράλληλα, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων αγοραστών κατοικίας. Το 2016 προσδιορίστηκε στα 32 έτη, δηλαδή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2006, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Κτηματομεσιτών.

Ο κ. Γιουν αποδίδει τη μεγάλη άνοδο των τιμών στην αγορά κατοικίας και στη χαμηλή προσφορά. «Η διαθεσιμότητα κατοικιών στις ΗΠΑ είναι περιορισμένη», επισημαίνει. Το πρόβλημα της μικρής προσφοράς είναι σημαντικό για τις λιγότερο ακριβές κατοικίες, μειώνοντας τα περιθώρια επιλογής για υποψήφιους αγοραστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή