Τα μεγάλα κέρδη των εταιρειών πυροδότησαν ράλι στις αγορές

Τα μεγάλα κέρδη των εταιρειών πυροδότησαν ράλι στις αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ράλι υποδέχθηκαν τον Νοέμβριο τα διεθνή χρηματιστήρια, χάρις στην υψηλή κερδοφορία των εταιρειών και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα της διετίας. Νέο ρεκόρ σημείωσε χθες ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ωθώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κέρδη, με τον κλάδο πρώτων υλών να αναρριχάται 3%.

Ο δείκτης MSCI, ο οποίος απαρτίζεται από εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης 23 χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, έχει καταγράψει άνοδο επί 12ο διαδοχικό μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 45% των ευρωπαϊκών εταιρειών του παγκόσμιου δείκτη MSCI έχει ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματά του για το τρίτο τρίμηνο, εκ του οποίου το 66% είχε κέρδη ανάλογα ή υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Το επενδυτικό κλίμα είναι θετικό διότι έχει υπάρξει επίσης βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,34%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο που υποχώρησε οριακά (-0,07%), με τις μετοχές των ομίλων λιανικού εμπορίου Next και Marks and Spencer να διολισθαίνουν πάνω από 4% λόγω της αρνητικής προοπτικής που έχει διαμορφωθεί για τον κλάδο λόγω Brexit. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 ενισχύθηκε κατά 0,2% και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 1,78%.

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε νέο ρεκόρ λίγο πριν από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, όπως αναμένονταν από οικονομικούς αναλυτές. Λίγο πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν άνοδο περίπου 0,2%. «Τα εταιρικά κέρδη είναι ικανοποιητικά, ενώ ο πληθωρισμός και οι αποδόσεις των ομολόγων κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οπότε γιατί να ρευστοποιήσει κανείς τις θέσεις του από μετοχές;», επισήμανε ο Μάικλ Χένσον, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη CMC Markets, στο πρακτορείο Reuters.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ έφθασε έως τα 61,70 δολάρια το βαρέλι, αλλά μετά κυμάνθηκε στα 60 δολ., καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε στα 55,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ εν συνεχεία κινήθηκε στα 54,20 δολ. Tο ευρώ κινήθηκε στο 1,1622 δολάριο σημειώνοντας άνοδο, ύστερα από την απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή