Οι εργαζόμενοι αξιολογούν τους CEO μεγάλων εταιρειών

Οι εργαζόμενοι αξιολογούν τους CEO μεγάλων εταιρειών

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη παραίτηση του Τράβις Καλάνικ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Uber, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην επιθετική συμπεριφορά του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας του, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος και την ικανότητα των CEO να ηγούνται των εταιρειών των οποίων έχουν την ευθύνη. Η διαδικτυακή πλατφόρμα εύρεσης εργασίας Glassdoor έκανε έρευνα στην οποία συμμετείχαν ανωνύμως εργαζόμενοι μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, δίνοντας τη δική τους εκτίμηση για την ποιότητα και την ικανότητα των επικεφαλής τους. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι περιπτώσεις των εργαζομένων που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολύ κακή διαχείριση της εταιρείας από τον εκάστοτε διευθύνοντα σύμβουλο. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, του οποίου οι διοικητικές ικανότητες χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από εργαζόμενο που ειδικεύεται στον κλάδο ανάπτυξης λογισμικού της εταιρείας.

Στη σχετική λίστα, την οποία δημοσιεύει το Business Insider, περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας, τα οποία αξιολογούνται με κριτήριο τον βαθμό αποδοχής τους από τους υπαλλήλους τους.

Στο 95% βρίσκεται το ποσοστό αποδοχής του επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες αξιολογούν πολύ θετικά τον τρόπο με τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σάτια Ναντέλα «μανατζάρει» την εταιρεία. Υπάλληλος της αμερικανικής εταιρείας στον κλάδο των πωλήσεων επισήμανε στο Business Insider ότι ο κ. Ναντέλα είναι «εξαιρετικός προϊστάμενος, με διορατικές ικανότητες. Μας εξασφαλίζει καλές αποδοχές, προσφέρει επιδόματα και άψογο περιβάλλον εργασίας». Θετική εικόνα φαίνεται ότι έχουν οι εργαζόμενοι και για τον Ελον Μασκ, ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας SpaceX και επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla.

Ως CEO της Tesla, ο κ. Μασκ αξιολογείται θετικά κατά 86%, ενώ ως διευθύνων σύμβουλος της SpaceX το ποσοστό αποδοχής του είναι 98%. Θετική είναι και η εντύπωση των εργαζομένων του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon για τις ικανότητες του επικεφαλής της εταιρείας Τζεφ Μπέζος. Στο 86% βρίσκεται το ποσοστό αποδοχής του. Ο διευθυντής ανάπτυξης λογισμικού επισημαίνει ότι ο Τζεφ Μπέζος και η ομάδα του, η S-Team, εξακολουθούν να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της εταιρείας μακροπρόθεσμα. Την αποδοχή κατά 98% των εργαζομένων της Facebook απολαμβάνει και ο ιδρυτής της Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Υπάλληλος της εταιρείας δήλωσε, στο πλαίσιο της έρευνας, ότι «μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά ο καλύτερος λόγος για να εργάζομαι στη Facebook είναι να ξέρω ότι ο ιδιοκτήτης της ενδιαφέρεται για το πώς περνάω και για το αν προοδεύω. Τα επιδόματα είναι καλά, αλλά το να σε εμπιστεύονται και να σε στηρίζουν καταξιωμένα άτομα μετράει περισσότερο». Σύμφωνα με το Business Insider, μεταξύ των CEO με την ευρύτερη αποδοχή από τους εργαζομένους βρίσκεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάι, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 96%. Υπάλληλος της εταιρείας εξήρε τη συνεργασία του κ. Πιτσάι με τους εργαζομένους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υποστήριξη που τους παρέχει για την επαγγελματική και την προσωπική τους ανέλιξη.

Σημαντική είναι και η αποδοχή του Τιμ Κουκ, CEO της Αpple, ο οποίος με ποσοστό 93% συγκαταλέγεται μεταξύ των στελεχών που υπόσχονται στους υπαλλήλους ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Ανώτατο στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι η Apple προωθεί αλλαγές και καινοτομίες που κρατούν τους υπαλλήλους εν εγρηγόρσει, παρέχοντας παράλληλα το πλαίσιο για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Ωστόσο, η εν λόγω λίστα δεν περιορίζεται μόνο στους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς συμπεριλαμβάνονται και υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ενδεικτικά, ο Λόιντ Μπλάκφεϊν, ο CEO της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, είναι ευρύτερα αποδεκτός, ενώ, όπως επισημαίνει εργαζόμενος της τράπεζας, «το κλίμα είναι εξαιρετικό, ενώ οι άνθρωποι που απαρτίζουν την εταιρεία θέλουν να καθοδηγήσουν σωστά το υπαλληλικό προσωπικό». Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι, λόγω αυτού του εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος, «οι πελάτες τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό για την εταιρεία».

Στον αντίποδα, σφοδρή επίκριση δέχεται ο Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America, καθώς η πρόθεσή του να ακολουθεί διαφορετικές κάθε φορά μεθόδους προκαλεί την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Αρνητική κριτική δέχεται και η Μεγκ Γουίτμαν, CEO της HP, που δέχεται τα πυρά των συμμετεχόντων στην έρευνα, λόγω της απροθυμίας της να αφουγκραστεί τις ανάγκες των εργαζομένων της εταιρείας στην οποία είναι επικεφαλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή