Ο ενιαίος προϋπολογισμός στην ατζέντα του Eurogroup

Ο ενιαίος προϋπολογισμός στην ατζέντα του Eurogroup

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η δημιουργία ενιαίου προϋπολογισμού μεταξύ των 19 κρατών-μελών θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.

Δεν αναμένεται, ωστόσο, καμία οριστική απόφαση, καθώς οι απόψεις διίστανται μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών.

Αναμένεται να συζητηθεί η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτη-μέλη, ώστε να μη χρειάζεται η διαμεσολάβηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπέρμαχοι μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Εκτός της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και ενός ενιαίου προϋπολογισμού, ένα ακόμα σημαντικό θέμα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup είναι η απλούστευση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης.

Οι υφιστάμενοι κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 60%, που περιλήφθηκαν το 1992 στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά  περίπλοκο  νομικό πλαίσιο.

Στο θέμα του ενιαίου προϋπολογισμού δεν έχει ακόμη βρεθεί κοινό έδαφος για το αν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από φόρους ή συνεισφορές κρατών-μελών, ή αν θα πρέπει να δανείζει ή να μεταβιβάζει χρήματα.

Φαίνεται, ωστόσο, να υπάρχει συναίνεση σ’ ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (EDIS) έως και 100.000 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα της τραπεζικής ένωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή