Ο Ζερόμ Πάουελ, νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ

Ο Ζερόμ Πάουελ, νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όρισε χθες τον κατά γενική ομολογία μετριοπαθή Ζερόμ Πάουελ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Federal Reserve από το 2012, ως υποψήφιο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Εκκρεμεί η έγκριση της υποψηφιότητάς του από τη Γερουσία, και ο Ζερόμ Πάουελ θα διαδεχθεί την απερχόμενη Τζάνετ Γέλεν, την πρώτη γυναίκα που κράτησε στα χέρια της το πηδάλιο της Fed στα 100 χρόνια της ιστορίας της.

Αναλυτές και παρατηρητές μιλούν για «ασφαλή επιλογή» αλλά και για την «καλή χημεία» ανάμεσα στους δύο άνδρες που εμφανίστηκαν στη σχετική τελετή στον Λευκό Οίκο. Ανακοινώνοντας την επιλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Πάουελ «ισχυρό, αφοσιωμένο και έξυπνο ηγέτη», ενώ τόνισε ότι «έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει τη συναίνεση με μια συνετή νομισματική και οικονομική πολιτική».

Πηγή του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σέβεται την ανεξαρτησία της ομοσπονδιακής τράπεζας όσον αφορά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής και δεν συζήτησε με τον υποψήφιο το ύψος των επιτοκίων του δολαρίου. Τόσο το σχόλιο του Αμερικανού αξιωματούχου, όσο και η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιλέξει υποψήφιο που συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την πολιτική της Γέλεν, έρχονται σε αντίθεση με τη ρητορική του εναντίον της απερχόμενης προέδρου στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο 64χρονος Ζερόμ Πάουελ, νομικός και πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών όπως η Carlyle, έχει ενταχθεί στο δυναμικό των υψηλόβαθμων στελεχών της Federal Reserve από το 2012, ενώ τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Είναι ο πρώτος μετά τον Γουίλιαμ Μίλερ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, που αναλαμβάνει το πηδάλιο της Fed χωρίς να έχει πτυχίο Οικονομικών. Γνωστός υποστηρικτής μετριοπαθών απόψεων, πραγματιστής και προσγειωμένος, έχει εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στην πολιτική της απερχόμενης προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σε ό,τι αφορά την προσέγγισή της στην επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Σε ομιλία του τον Ιούνιο χαρακτήρισε «κατάλληλη τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων αν η οικονομία συνεχίσει στην ίδια πορεία». Εχει, άλλωστε, συνταχθεί με την επιλογή της Fed να μειώσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιό της από τα σημερινά επίπεδα των 4,5 τρισ. δολαρίων. Ετσι, η επιλογή του καταδεικνύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε τη σταθερότητα στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, αλλά με πρόσωπο από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Οπως δήλωσε στο Reuters ο Κόντι Μπράουν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο Πάουελ «λύνει το πρόβλημα μιας κυβέρνησης Ρεπουμπλικανών που θέλει τη Fed της Γέλεν χωρίς τη Γέλεν».

Σε αντίθεση με την κ. Γέλεν αναμένεται, πάντως, να τηρήσει πιο χαλαρή στάση στο ακανθώδες θέμα της τραπεζικής εποπτείας, τη χαλάρωση της οποίας επιδιώκουν συστηματικά οι Ρεπουμπλικανοί, σχεδιάζοντας την ανάκληση όσων ρυθμίσεων επιβλήθηκαν επί Ομπάμα, με σκοπό την αποτροπή νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τον περασμένο μήνα τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ανάκλησης των επίμαχων νόμων και ειδικότερα του νόμου Φόλκερ, όταν εκτίμησε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να λυθεί το πρόβλημα» που δημιουργούν στις επιχειρήσεις οι αυστηρές ρυθμίσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Μισέλ Μάγιερ, οικονομολόγου στον επενδυτικό βραχίονα της Bank of America, ότι «ο Πάουελ έχει τη φήμη του μετριοπαθούς σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και είναι πραγματιστής όταν το θέμα αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο». Οπως, άλλωστε, σχολίασε ο Πίτερ Χούπερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, «ο Πάουελ έχει τα εχέγγυα που θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί και γνωρίζει το Δ.Σ. της τράπεζας όπως και την επιτροπή νομισματικής πολιτικής». Εκτιμάται, έτσι, ότι ο συνδυασμός της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων και της καλά μελετημένης χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συνάδει πλήρως με την προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ. Υπήρξε, άλλωστε, ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Από τη σταδιοδρομία του στον χώρο των επενδυτικών έχει συγκεντρώσει προσωπικό πλούτο που κυμαίνεται από 20 έως 60 εκατ. δολάρια. Σημειωτέον ότι δεν συγκαταλεγόταν από την αρχή μεταξύ των πιθανών διαδόχων της κ. Γέλεν, αλλά η εικόνα άλλαξε το καλοκαίρι όταν άλλοι υποψήφιοι άρχισαν να χάνουν έδαφος για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή