Το iPhone X θα εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή αξία της Apple

Το iPhone X θα εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή αξία της Apple

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταναλωτική φρενίτιδα έχει προκαλέσει το iPhone X, το τελευταίο δημιούργημα της Apple, όπως φαίνεται από τον αριθμό των προπαραγγελιών. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η μεγάλη ζήτηση για το νέο μοντέλο της εταιρείας θα εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή της αξία πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, έβαλε τέλος στις ανησυχίες των μετόχων της εταιρείας για το πώς θα υποδεχθούν οι καταναλωτές το iPhone X, λέγοντας ότι ο αριθμός των προπαραγγελιών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Οπως επισημαίνει το Reuters, ο Μπράιαν Γουάιτ, αναλυτής στην επενδυτική εταιρεία Drexel Hamilton, σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι η Apple με την προώθηση του νέου μοντέλου iPhone X θα οδηγήσει το κινητό τηλέφωνο σε ένα άλλο επίπεδο, προετοιμάζοντας και την είσοδο της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά υπερπολυτελών κινητών τηλεφώνων.

Eνόψει της σημερινής προγραμματισμένης κυκλοφορίας του μοντέλου στην αγορά, πολλοί αναλυτές διερωτώνται ακόμη και για το ύψος της τιμής του. Το νέο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο σε δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Η έκδοση με τη μικρότερη χωρητικότητα θα κοστίζει 999 δολάρια. Στην Ελλάδα, η τιμή του iPhone X θα κυμανθεί από 1.200 έως 1.300 ευρώ, ανάλογα με την έκδοση.

Πρόκειται για το πιο ακριβό κινητό τηλέφωνο που έχει διατεθεί μέχρι στιγμής στην αγορά. Ωστόσο, παρότι ο αριθμός των προπαραγγελιών για την απόκτηση του νέου μοντέλου είναι σημαντικά υψηλός, το πρόβλημα απ’ ό,τι φαίνεται ενδεχομένως να μη σχετίζεται με τη ζήτηση αλλά με την παράδοση του νέου μοντέλου στους πελάτες που το έχουν προπαραγγείλει.

Στην ιστοσελίδα της Apple αναφέρεται ότι θα υπάρξει καθυστέρηση πέντε έως έξι εβδομάδων όσον αφορά την αποστολή του νέου μοντέλου στους αγοραστές του. Ως εκ τούτου, για τον Tιμ Κουκ η έγκαιρη αποστολή του νέου μοντέλου, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, αποτελεί μεγάλο στοίχημα.

Την περασμένη Τετάρτη, η μετοχή της Apple έφτασε στα 166,89 δολάρια, ενώ το ύψος κεφαλαιοποίησης του αμερικανικού κολοσσού έφθασε στα 862 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Reuters, από τον Ιανουάριο του 2007 που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone, η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 1.300%.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, μετά την κυκλοφορία του νέου μοντέλου υψηλής τεχνολογίας. Ενδεικτικά, η μέση ετήσια απόδοση της μετοχής της εταιρείας από τις αρχές του 2007 έως σήμερα εκτοξεύθηκε περίπου 26%, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα μέσα του 2018 θα φθάσει μέχρι και το 1 τρισ. δολάρια.

Επίσης, ο στόχος που έχουν θέσει 37 οικονομικοί αναλυτές για την τιμή της μετοχής του κολοσσού είναι τα 176,70 δολάρια, οδηγώντας έτσι τη χρηματιστηριακή της αξία στα 913 δισ. δολάρια.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία του νέου τηλεφώνου στην αγορά είναι πολύ θετικές. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχία για τον ανιχνευτή προσώπου (Face ID) που θα περιλαμβάνει το νέο κινητό, εκτιμώντας ότι αυτή η δυνατότητα μπορεί να δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανιχνευτής προσώπου αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία που προωθεί η Apple, με στόχο την ταυτοποίηση του χρήστη μέσω της αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT