Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ

Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ παρουσίασε χθες το νομοσχέδιο για τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, δίχως να προτείνει τη μείωση της φορολογίας των ανώτατων εισοδημάτων αλλά μόνο τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%. Οσον αφορά τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, το νομοσχέδιο προωθεί τη μείωση των κλιμάκων από επτά σε τέσσερις: 12%, 25%, 35% και 39,6%, που είναι το ανώτατο όριο. Προηγουμένως είχε ζητηθεί η μείωση του συντελεστή για τα ανώτερα εισοδήματα από το 39,6% στο 35%, αλλά προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από μέλη του Κογκρέσου και την κοινή γνώμη.

Οπως επισημαίνεται από τους New York Times, τα φορολογικά βάρη των αμερικανικών επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 1,51 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, με βάση το νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις με «θυγατρικές στο εξωτερικό που έχουν υψηλή φορολογία, έτσι όπως υπολογίζεται από τα παγκόσμια έσοδά τους», προβλέπεται επιπλέον φορολόγηση 10%.

Συν τοις άλλοις, οι ξένες εταιρείες στις ΗΠΑ θα φορολογούνται με συντελεστή 20% για πληρωμές στο εξωτερικό από δραστηριότητες στο εσωτερικό, όπως επισημαίνεται από το Reuters. Εφεξής αρχίζει ο αγώνας για τον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, ώστε να εγκριθεί το νομοσχέδιο έως τα τέλη του 2017. Από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταφέρει να περάσει ούτε ένα νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Ως εκ τούτου, ο Λευκός Οίκος έχει εμπρός του πολλά ανοικτά μέτωπα. Το φορολογικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων έπειτα από διαμάχες, συγκρούσεις και καθυστερήσεις. Δεν πρόκειται, πάντως, για το τελικό νομοσχέδιο. Αναμένεται να υπάρξουν σκληρές διαβουλεύσεις με τους Δημοκρατικούς προτού εγκριθεί από το Κογκρέσο, ώστε εν συνεχεία να επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο έως τα Χριστούγεννα.

Βάσει των προτάσεων της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τίθεται πλαφόν 25% για τη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όσες επιχειρήσεις έχουν δύο ή περισσότερους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος έως και 39,6% με βάση τα κέρδη τους. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος φορολόγησης των αμερικανικών επιχειρήσεων και αφορά ηθοποιούς, αρχιτέκτονες, εργοστάσια και ποδοσφαιρικές ομάδες. Διαφοροποιείται, παράλληλα, η φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από την καταβολή μισθών ή μεριδίων από εταιρικά κέρδη. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην καταπολέμηση τέτοιας φύσεως φοροαποφυγής.

Αμετάβλητες παραμένουν οι φοροαπαλλαγές στους τόκους των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων, αλλά μειώνονται για τις νέες κατοικίες αξίας έως και 500.000 δολ. αντί του ενός εκατ. που ισχύει σήμερα για τα ζευγάρια. Σταθερά μένουν και τα φορολογικά οφέλη σε προγράμματα συνταξιοδότησης. «Με αυτό το νομοσχέδιο σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό», δήλωσε ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι μετοχές των εταιρειών στη Wall Street σημειώνουν ρεκόρ ανόδου τους τελευταίους μήνες, ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ.

Ο χρόνος πιέζει τους Ρεπουμπλικανούς

Προσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θεωρείται το νομοσχέδιο που υπέβαλε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Κέβιν Μπράντι, να δηλώνει ότι «αυτό δεν είναι το τελικό προϊόν». Οι Ρεπουμπλικανοί πλειοψηφούν τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν όλοι για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των μελών του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που φάνηκε από την αποτυχία του Λευκού Οίκου να πείσει το Κογκρέσο να ακυρώσει το Obamacare. Στη Γερουσία, επιπροσθέτως, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών είναι μικρή. Εχουν 52 έδρες έναντι 48 που κατέχουν οι Δημοκρατικοί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, χθες, ότι θέλει το Κογκρέσο να έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο μέχρι την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 23 Νοεμβρίου. Από το 1986 το Κογκρέσο δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση καμιάς μεγάλης φορολογικής μεταρρύθμισης. Τότε, επί Ρόναλντ Ρέιγκαν, οι Δημοκρατικοί είχαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σήμερα, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα είναι ότι το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να χάσει πολύτιμα έσοδα από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Οπότε θα πρέπει να βρεθούν άλλοι πόροι για την αναπλήρωση αυτού του δημοσιονομικού κενού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρεπουμπλικανοί της αρμόδιας επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση προτείνουν αφορολόγητο όριο για τους ανύπαντρους τις 24.000 δολάρια ετησίως, φορολογικό συντελεστή 12% στα εισοδήματα έως και 90.000 δολάρια, 25% στα εισοδήματα μέχρι και 260.000 δολαρίων και 35% στα εισοδήματα μέχρι και του ενός εκατ. δολ. Αυτοί που έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα εκατ. δολάρια θα φορολογούνται με συντελεστή 39,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή